Inter še ni zrel za naslov

Interjeva kriza: Vrnili so se stari strahovi

Kaos in negotovost, ki sta kar nekaj mesecev domovala pri AC Milanu, sta zdaj že dva meseca naseljena pri Interju. Ekipa, ki je mlela vse pred seboj, je obudila stare strahove in zdaj trepeta za ligo prvakov.

Miran Zore
12. februar 2018, 12:55

Foto: Getty Images

Minulo nedeljo je Inter iz Milana presekal neverjetno črno rezultatsko serijo, ki se je vlekla polna dva meseca. Verjeli ali ne, tako dolgo Inter ni dobil niti ene tekme v Serie A, četudi je bil do decembra v italijanskem prvenstvu neporažen. Pravzaprav Inter že 11 let ni tako dobro začel sezone, saj je na prvih 15 tekmah kar 12-krat zmagal in trikrat remiziral. Toda izkazalo se je, da je tekma proti Juventusu (0:0), ki je bila na sporedu le nekaj dni zatem, ko je Inter zavzel prvo mesto na lestvici, prelomila Interjevo sezono. Remi s serijskim prvakom Juventusom, ki se je že zdavnaj naučil minimalno tvegati na derbijih in kontrolirati najbolj nevarne nasprotnike, je bil začetek padca, po katerem se Inter še danes, ko je znova le protagonist za uvrstitev v ligo prvakov, ni pobral. Da je še vedno tako visoko (tretji), sta precej zaslužna nestanovitna, na trenutke odlična, na trenutke pa povprečna, Roma in Lazio

Minimalna zmaga proti Bologni (2:1), kar se Interjeve trenutne pozicije tiče, ni spremenila veliko. Inter namreč še vedno ne igra kot ekipa, ki bi si naslova prvaka zares želela, še manj pa kot ekipa, ki bi vedela, kako naslov osvojiti. Čeprav je Inter v prvem delu sezone odigral kar nekaj zares dobrih tekem, pa tudi nekaj takšnih, ki jih je dobil na fizično moč, individualno kakovost in rutino, danes znova deluje kot moštvo, ki ne izkorišča svojega potenciala in beži od odgovornosti. Trener Luciano Spalletti je nedavno že ugotovil, da so se v slačilnico Interja vrnili stari strahovi.

"Ko nam ne gre, izgubimo samozavest in kot kaže imamo šibek karakter. Vračajo se strahovi iz preteklosti," je dejal po nedavnem remiju s Crotonejem, ko je že bilo kristalno jasno, da je Inter zdaj v igri le še za uvrstitev v ligo prvakov. Pet zaporednih remijev, od tega štirje z identičnim izidom 1:1, je pred tem evforične navijače dodobra streznilo in jih vrnilo v okolje, ki ga po sanjskem letu 2010 zdaj že dolgo poznajo - za najboljšimi. Vmes se je zgodil še zimski prestopni rok, ki je Interju sicer prinesel Rafinho in Lisandra Lopeza, ne pa tudi Javierja Pastoreja ali Henrikha Mkhitaryana.

Odsotnost prvega zvezdnika Maura Icardija, ki je to sezono v Serie A zabil kar 18 golov, je nedvomno največji minus ekipe Luciana Spallettija, ki pa trpi tudi zaradi nenehnih govoric, ki trdijo, da bo Icardi podpisal za Real Madrid. Icardi je tako hkrati najmočnejše orožje Interja, hkrati pa tudi njegova najšibkejša točka. 

Realnost je boj za ligo prvakov
Kaos in negotovost, ki sta bila dolgo spremljevalca Interjevega mestnega tekmeca AC Milana, sta se konec lanskega in na začetku letošnjega leta preselila k sosedom, ki so medtem izpadli tudi iz pokalnega tekmovanja, iz katerega jih je izločil prav pod Gennarom Gattusom zadnje tedne vse bolj stabilni Milan. 

"Ni nam lahko. Sezono smo začeli zelo dobro, dosegli smo izjemen niz rezultatov, tako da so pričakovanja močno narasla," je po zmagi nad Bologno včeraj dejal Spalletti, ki sicer nikoli ni pozabil poudarjati, da je primarni Interjev cilj uvrstitev v ligo prvakov. Ta cilj je kljub črni rezultatski seriji in neprepričljivim igram še vedno realen oziroma dosegljiv, a le v primeru, da bo Inter znova pokazal vsaj približno takšen pristop kot v prvem delu sezone. Vprašanje seveda je, če je tega sploh še sposoben. Mnogi so prepričani, da ni. 

Dolgoletni lastnik in predsednik kluba Massimo Moratti je v eni od nedavnih izjav lepo in predvsem razočarano povzel letošnjo Interjevo sezono. 

"Vsi smo bili pretentani, ker je ekipa igrala dobro in je zbirala točke. Boli, ker smo upali, toda ni prvič, da se je zgodilo kaj takšnega."