Mamadouju Sakhoju se je zgodila krivica

UEFA stopila v bran Sakhoju

UEFA je objavila poročilo, v katerem je zapisala, da je bil francoski branilec Mamadou Sakho s strani protidopinške agencije WADA suspendiran po krivem.

Uredništvo
21. april 2017, 2:11

Foto: Getty Images

Mednarodni protidopinška agencija WADA je lani članu Liverpoola Mamadouju Sakhoju izrekla začasno 30-dnevno prepoved igranja, ker je vzorec v njegovi krvi pokazal substanco po imenu higenamin, ki naj bi bila na uradnem seznamu prepovedanih substanc. UEFA je julija primer zoper Sakhoja ovrgla, danes pa je objavila javno poročilo, v katerem je zapisala, da nihče ne bi mogel razbrati, da je omenjena substanca na seznamu prepovedanih poživil ter da je za to kriva "slaba komunikacija" med WADA in dvema izmed njenih laboratorijev.

"Odgovornost leži na WADA, ki ni jasno komunicirala s svojimi laboratoriji in jih pravilno obvestila, katere substance so prepovedane in katere ne. Že samo po sebi je problematično, da je eden od obeh laboratorijev opravil teste, drugi pa ne. V odnosu do higenamina evidentno obstajajo luknje v komunikaciji, kar tudi kaže na to, da so analize in procedure zoper to substanco nepopolne,"
so zapisali pri UEFA.

Sakho je priznal, da je substanco, ki je sicer del preparata za topljenje maščob, vzel brez vedenja kluba, a več vztrajal pri tem, da ni zaužil substance, ki je prepovedana.

Sakho po izrečeni kazni ni več zaigral za Liverpool, saj ga je klub februarja posodil Crystal Palacu.