Predsednik španskega prvenstva bo po novem milijonar

Zvezdniška plača za predsednika La Lige

Velika večina klubov prve in druge španske lige je glasovala za povišanje plače prvega moža španskega prvenstva Javierja Tebasa, ki je imel na mizi ponudbo za vodenje italijanske Serie A.

Uredništvo
13. februar 2018, 4:39

Foto: /

Prvi mož španske La Lige Javier Tebas se po v prihodnje lahko pohvalil s plačo, ki mu jo bo lahko zavidal tudi marsikateri profesionalni nogometaš. Španski klubi prve in druge lige so namreč z veliko večino izglasovali sklep, po katerem se bo Tebasu letna plača dvignila za kar 65 odstotkov, s čimer bo njegova osnovna letna plača celo najvišja med vsemi predsedniki nogometnih prvenstev v Evropi. Tebas bo namreč po novem letno zaslužil kar 1.2 milijona evrov, kar je denimo več kot zasluži prvi mož angleške Premier League Richard Scudamore, čigar osnovna plača znaša približno milijon evrov na leto. V njegovem primeru so veliko bolj darežljivi bonusi in sicer lahko z njimi zaslužil še poldrugi milijon evrov, Tebasov bonus - ta je vezan na uspešnost pri iztrženju televizijskega denarja - pa znaša četrt milijona evrov.

In čemu takšen konsenz za tako drastično povišanje plače za funkcionarja?

Razloga sta najmanj dva: Tebasovo delo so prepoznali v Italiji, kjer so mu ponudili vodenje italijanskega prvenstva, pri čemer bi njegova letna plača presegala plačo, ki jo je doslej prejemal kot prvi mož španske La Lige. Drugi razlog se tiče Tebasove uspešnosti pri trženju španskega prvenstva, saj je vrednost španskih televizijskih pravic v letošnji sezoni skora dvakrat višja kot je bila še v sezoni 2014/15, v novem triletnem obdobju pa Tebas zagotavlja, da bodo imeli španski klubi prve in druge lige na voljo kar 2.3 milijarde evrov oziroma več kot 30 odstotkov več kot doslej.