Televizijski bum na Otoku se ohlaja

Sky in BT bosta za Premier League plačevala manj

Televizijska revolucija je v Angliji kot kaže že dosegla vrh. Vodstvo Premier League je namreč naznanilo, da je osrednjih pet paketov za novo triletno obdobje prodalo za 4.46 milijarde funtov oziroma manj kot doslej.

Uredništvo
14. februar 2018, 8:34

Foto: Getty Images

V Angliji so se uresničile napovedi strokovnjakov in poznavalcev razmer, da so v obstoječih razmerah cene za zakup televizijskic pravic Premier League svoj vrhunec že dosegle. V triletnem obdobju med letoma 2016 in 2019 je vodstvo angleškega prvenstva lokalne pravice prodalo za neverjetnih 5.14 milijarde funtov, kar je bila predvsem posledica hude konkurence med osrednjima ponudnikoma Skyjem in British Telecomom (BT), ki je cene za 70 odstotkov dvignila v nebo.

Sky in BT sta decembra lani podpisala sporazum, po katerem drug drugemu omogočata vključitev njunih kanalov v svoje programske sheme. Dogovor je zajezil silno rast cen za televizijske pravice, v novem triletnem obdobju od leta 2019 do 2022 pa bosta oba posledično za EPL plačevala manj.

Iz vodstva Premier League so sporočili, da so prodali pet od sedmih paketov, ki predstavljajo glavnino celotnega televizijskega kolača. Sky je za svoje pakete plačal 3.58 milijarde funtov oziroma kar 600 milijonov funtov manj kot poprej, pri čemer je dobil celo dve tekmi več kot v prejšnjem obdobju. BT je prevzel manjši paket, v katerem bo sicer v povprečju za vsako tekmo plačal več, skupen znesek pa bo zaradi precej nižjega števila zakupljenih tekem - prej je znašal 960 milijonov funtov, v novi triletki pa 885 milijonov funtov - nižji za skoraj 80 milijonov funtov.

Premier League je tako doslej iztržila 4.46 milijarde funtov, naprodaj pa sta ostala še dva manjša paketa, za katera naj bi se premierno doslej potegovali nekateri spletni in "on demand" televizijski ponudniki kot so AmazonFacebook, Netflix in Twitter. Po napovedih poznavalcev bo skupen znesek v najboljšem primeru zelo podoben 5.14 milijarde funtov iz prejšnjega obdobja, a obstajajo večje verjetnosti, da bo znesek nižji. Če k temu prištejemo še več kot 25-odstotno devalvacijo funta glede na evro od leta 2015 naprej, bodo imeli angleški klubi realno v novem triletnem obdobju na voljo manj denarja kot so ga glede na konkurenco imeli doslej.
Kljub nekoliko bolj zategnjenim pasovom pa se ne gre bati, da Premier League ne bi ohranila svojega finančnega primata. Tudi nova zmanjšana pogodba je še vedno daleč najvišja v nogometnem svetu, obeta pa se tudi velik porast mednarodnih televizijskih pravic, zaradi česar bo skupni televizijski kolač, ki ga sestavljajo domače in mednarodne televizijske pravice, vreden več kot dobrih 8 milijard funtov kot je bil vreden doslej. Strokovnjaki napovedujejo, da bo nov televizijski kolač vreden približno 8.5 milijarde funtov oziroma 2.8 milijarde funtov na sezono, kar je še vedno skoraj dvakrat več kot na ta račun zasluži najbližja zasledovalka Premier League, španska Primera Division.