Rezime kvalifikacij

Junaki, bedaki in bivša Juga

Redni del kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji je za nami. Ponudil je številne junake, velika razočaranja in zanimive zgodbe. Pred dodatnimi kvalifikacijami smo potegnili črto pod skupinskim delom.

Tine Zupan
11. oktober 2017, 3:46

Foto: splet

Nadaljevanje pravljice
Zagotovo vam ni ušlo: s 350.000 prebivalci je Islandija najmanjša države, ki se je kdajkoli uvrstila na svetovno prvenstvo. Po pravljičnem nastopu na lanskem evropskem prvenstvu v Franciji je slovita islandska generacija ohranila povezanost tudi pod vodstvom novega selektorja, zobozdravnika Heimirja Hallgrimssona, ki je imel v prvih desetih letih svoje trenerske kariere več izkušenj z ženskim nogometom. Vse takšne podrobnosti le še dodatno poveličujejo islandski uspeh.
 
Največje razočaranje
Nizozemska je še drugič »izvisela«. Ni bila na zadnjem EP, ne bo je na SP v Rusiji. Po pirovi zmagi proti Švedski se je od reprezentance poslovil še zadnji velikan prejšnje generacije. Kljub poskusom oživitve Robina van Persija in Wesleyja Sneijderja je bil Arjen Robben edini, ki je izmed staroselcev resno igral nogomet na najvišjem nivoju. Robbnovo slovo pri Nizozemcih pušča praznino, ki je ni mogoče zapolniti. In še bolj poudarja trenutno sušo v nizozemski produkciji. V tem trenutku ena najbolj tradicionalnih sil svetovnega nogometa nima igralca najvišjega evropskega razreda.
 
Največji osmoljenci
Ko eno leto konstantno zmaguješ (devet tekem, devet zmag) in »pogrneš« na zadnji oviri, so dodatne kvalifikacije kot kruta kazen. Švica je bila skozi celotne kvalifikacije suverena, a je imela za petami evropske prvake, ki v zadnjem krogu skupine niso ničesar prepustili slučaju. Portugalska gre v Rusijo, Švica pa bo zelo nezaželen tekmec za vse nepostavljene reprezentance v žrebu za playoff. Švicarji so na desetih tekmah zabili 23 golov, več od Francije, Anglije, Italije, Nizozemske, Srbije, Islandije in Hrvaške, a jih je končnega prvega mesta stala slabša gol razlika v primerjavi s Portugalsko.
 
Rušilna moč
Nemci so postali prva reprezentanca po Španiji 2010, ki je dobila prav vse tekme v kvalifikacijah za SP. Pohod svetovnih prvakov skozi skupino C je bil brutalen. Kar 43 doseženih golov, ob tem pa so Nemci samo na dveh tekmah dosegli manj kot tri gole in so le Češko v gosteh premagali z minimalno razliko (2:1). Gol razlika +39 je najboljša v teh kvalifikacijah, čeprav so ji bili blizu izjemni Belgijci, ki so v skupini H zabili 43 golov in točko oddali le proti Grčiji doma. Tudi na zadnji gostujoči tekmi je Belgija pokazala svojo napadalno moč. BIH ji je zabila tri gole na domačem igrišču, a vseeno ostala praznih rok in posledično brez svetovnega prvenstva.
 
Padec v marginalnost
Češka reprezentanca je bila pred (skoraj) 15 leti na EP na Portugalskem tihi favorit. Moštvo je vsebovalo zvezdnike kot so Pavel Nedved, Tomas Rosicky, Jan Koller Petr Čech, Vladimir Šmicer in Karel Poborsky na vrhuncu moči, gole pa je zabijal vroči (takrat) 22-letni Milan Baroš. Čehi so postali ljubljenci nevtralne javnosti, a nesrečno padli v polfinalu proti ultra-defenzivnemu grškemu stroju.
 
Danes so Čehi popolno nasprotje tistega moštva. Njihovi najboljši igralci igrajo za relativno marginalne nemške klube (Vladimir Darida za Hertho, Pavel Kaderabek za Hoffenheim), kar osem igralcev izmed 23 zadnjega izbora igra v domači ligi, največji češki talent zadnjega desetletja Vaclav Kadlec pa je v tujini pogorel in pri 25-letih spet igra doma za Sparto. Nekaj upov lahko Čehi vendarle polagajo v novi val, ki ga vodi napadalec Rome Patrik Schick in sta mu v pomoč igralca Udineseja Antonin Barak in Jakub Jankto.
 
Častna omemba
Robert Lewandowski je s 16 goli postal najboljši strelec kvalifikacij, za seboj je za gol pustil celo Cristiana Ronalda. Lewa je v tem ciklusu neusmiljeno tresel, kar trikrat zabil hat-trick in postal tudi najboljši strelec poljske reprezetance v zgodovini. Napadalec Bayerna je kot prvi igralec dosegel in presegel mejnik 50. golov za Poljsko in zrušil strelski rekord Wlodzimierza Lubanskega, ki je zdržal kar 27 let.

Lewandowki Poljska
(foto: splet)
 
Veliki Zbigniew Boniek je s Poljsko osvojil tretje mesto na svetovnem prvenstvu 1982 in končal kot tretji v izboru za zlato žogo tistega leta, z Juventusom pa je leta 1985 postal tudi evropski prvak. Vendar pa prihajamo v obdobje, ko bomo lahko Lewandowskega kmalu razglašali za največjega poljskega igralca vseh časov. Za to bi mu prav prišel kakšen odmeven uspeh na svetovnem prvestvu v Rusiji.
 
Balkanska realnost
Kaj pa bivša Juga? Na mundial so se za zdaj uvrstili le Srbi, Hrvaška pa bo kot edina igrala v dodatnih kvalifikacijah. Črna gora je bila dolgo v igri, Makedonci so igrali bolje, kot bi lahko sklepali po njihovi točkovni beri, veliki razočaranji pa sta Bosna in Hercegovina ter Slovenija.
 
V igralskem smislu je zagotovo Hrvaška precej pred ostalimi, a jo tepe silna negativnost okoli državne reprezentance, ki pooseblja vse kar je narobe z moderno državno službo. Glede na to, da bi lahko bilo svetovno prvenstvo v Rusiji zadnji veliki turnir za Luko Modrića, Hrvati ne smejo zapraviti priložnosti v dodatnih kvalifikacijah, kjer so po kakovosti verjetno ob Italijanih najmočnejša ekipa.
 
Srbija je v nasprotju s kaotično srbsko naravo delovala organizirano in dosledno. Selektor Slavoljub Muslin je prinesel red in avtoriteto. Malokdo je verjel, da lahko trenerskemu veteranu uspe. Po treh neuspešnih ciklusih je Muslin igralcem vcepil zmagovalno mentaliteto in sestavil homogeno celoto. Že sam pa je izrazil dvome kako naprej po Rusiji, ko se od reprezentance poslavljajo nekatera velika imena.