Odziv italijanskega in svetovnega tiska

Mediji raztrgali Azzurre

Italijanski mediji dan po šokantni neuvrstitvi na svetovno prvenstvo kar tekmujejo z naslovnicami in članki, iz katerih se širi plaz kritik na račun reprezentance in selektorja Giana Piera Venture.

Uredništvo
14. november 2017, 11:21

Foto: SPS

Takoj po včerajšnjem zadnjem sodniškem žvižgu in koncu upov na italijansko sodelovanje na prihajajočem svetovnem prvenstvu je bilo jasno, da bo sedma sila naših zahodnih sosedov brez milosti. Medtem, ko je Gazzeta dello Sport takoj po tekmi na svoji spletni strani udarila z naslovom "Apokalipsa!", današnji tiskano izdajo pa opremila z velikim naslovom "Konec", smo zbrali še nekaj današnjih odzivov italijanskih časopisov.

Corriere dello Sport je danes postregel z zelo odločnim naslovom "Vse jih naženite!", v članku pa beremo o "neodpustljivi nogometni sramoti in popolni blamaži." Njihov kolumnist Ivan Zazzaroni pravi: "Konec je. Apokalipsa, tragedija, katastrofa. Lahko rečemo kar hočemo, a ne smemo govoriti o sistemu, ki ne deluje. Naš nogomet je v krizi, vendar ni slabši kot švedski ali švicarski."

V istem časopisu Patrizio Cacciari krivdo vali na selektorja Venturo: "Italija je plačala za njegove zmedene in protislovne odločitve v dveh odločilnih tekmah s Švedsko. Žal se tu končuje pot mnogih legend: Buffona, Barzaglija, verjetno De Rossija. Potrebujemo svež zrak, nove temelje in reprezentanco z identiteto, ki je med temi kvalifikacijami neobrazložljivo izpuhtela."

"Če v treh urah igre povprečni ekipi, kot je Švedska, ne zabiješ vsaj enega gola, potem si ne zaslužiš izgovorov," je za Gazzeta dello Sport zapisal Luigi Garlando, še dlje pa so šli pri časniku Libero, kjer so na naslovnico ob sliko selektorja Venture zapisali: "Smrt na San Siru".

Med italijanskimi mediji izstopa tudi naslovnica časopisa Il Tempo, ki je opremljena s sliko lopate ter italijanskih reprezentantov: "Pojdite na delo!"

Francoski L'Equipe opisuje italijanski izpad kot "zgodovinski polom" in nadaljuje: "Novica, ki ji komaj verjamemo. Italije ne bo na svetovnem prvenstvu." Angleški The Guardian: "Konec sveta za Italijo."