Kako se bo odločil mariborski mestni svet?

Četrtek je dan D za Ljudski vrt!

Mariboru v prihodnjih letih preti prepoved igranja evropskih tekem najvišjega ranga, če Ljudski vrt ne bo adaptiran. V kolikor MO Maribor ne bi zagotovila sredstev in stadion adaptirala, bi moral Maribor igrati v Ljubljani.

Uredništvo
10. oktober 2017, 5:23

Foto: SPS

Pri aktualnem prvaku Mariboru so se danes oglasili javnosti preko svoje uradne spletne strani in jo obvestili glede problematike stadiona Ljudski vrt. Poročali smo že in tudi znano dejstvo je, da Ljudski vrt praktično ne izpolnjuje pogojev za elitno ligo prvakov, precej problematične pa so tudi že reprezentančne tekme, liga Europa in sploh evropske kvalifikacijske tekme. Evropska nogometna zveza (UEFA) je Mariboru letos znova le pogojno dovolila gostiti tekme skupinskega dela lige prvakov na domačem stadionu, v bodoče pa je možnosti, da bo UEFA še naprej pristajala na takšen objekt med evropsko nogometno elito izjemno malo oziroma jih sploh več ni. 

Mariborčani sporočajo, da so prejeli novice, da bo MO Maribor v predvidenem rebalansu proračuna skušala zagotoviti sredstva za obnovo t.i. stare tribune, ki je seveda najbolj problematičen del stadiona. Kot so v klubu še zapisali, pa gre le za sredstva polovične vrednosti del, čemur pa klub nasprotuje, saj to za UEFA licenco ne bo dovolj, ogrožena pa bo tudi nogometna šola.

Edini stadion v Sloveniji, ki dosega standarde UEFA za denimo ligo prvakov so Stožice, na katerem pa Maribor seveda ne želi igrati. "Za NK Maribor je to nesprejemljivo," so zapisali.

"Pri zgodbi o stadionu moramo izpostaviti, da je projekt, ki bi izpolnjeval vse zahtevane kriterije, v celoti izdelan že nekaj časa. Ko je nastal prvi predlog, je projekt v prvotni obliki stal 9 milijonov EUR, a ni ustrezal vsem kriterijem Uefe. NK Maribor je nato predstavil svoje zamisli in pripravil projekt, ki je znižal predvidene stroške investicije z 9 na 4 milijone EUR, kar zadostuje za igranje tekem na najvišji klubski in reprezentančni ravni, omogoča nogometni šoli nemoteno delovanje na višjih standardih z ureditvijo celotne spremljajoče infrastrukture. Objekt bi bil s tem zneskom v celoti dokončan, tako zahodna tribuna, kot prostori pod severno in južno tribuno," dodajajo v Mariboru. Župan MO Maribor je ideji naklonjen, zadnjo besedo pa bodo v četrtek imeli mestni svetniki. V klubu poudarjajo, da si obnove po fazah ne želijo, začetek del pa naj bi stekel že spomladi prihodnje leto.