Po tekmi Juventus - Tottenham

Kako bo šele na Wembleyju?

Tottenham je, četudi ni uspel bolje izkoristiti prevlade na igrišču, Torino zapustil z dobrim rezultatom in še boljšim vtisom. Pri Italijanih je v ključnem trenutku zatajil Buffon, pri Angležih pa zablestel Eriksen.

Miran Zore
14. februar 2018, 12:20

Foto: Getty Images

Najboljši posameznik: Christian Eriksen
Harry Kane z golom za znižanje zaostanka je bil tisti, ki je potek tekme začel obračati v drugo smer. Vseeno pa je Danec Christian Eriksen tisti, ki je s premetenim in hkrati dovršenim udarcem s prostega strela izid v Torinu poravnal in na ta način svoji ekipi priigral prednost pred povratno tekmo na Wembleyju. Eriksen je v letošnji sezoni naravnost fantastičen, saj kot eden glavnih virov kreacije skrbi za visok ritem igre oziroma pretoka žoge v igri Tottenhama, razigrava soigralce (100 dotikov žoge na včerajšnji tekmi), podeljuje t.i. zadnje podaje (včeraj je podelil 3), obenem pa je še nevaren za nasprotni gol (sprožil je šest strelov in dosegel en gol). Dvomov ni več, Eriksen je postal "playmaker" visokega razreda. 

Največji dolžnik: Gianluigi Buffon
Specializirani statistični portal whoscored.com je izkušenega vratarja Juventusa Gianluigija Buffona med vsemi nogometaši na igrišču ocenil najnižje, prisodil mu je oceno 5.6. Buffon je slabo reagiral predvsem pri golu Christiana Eriksena s prostega strela v 71. minuti srečanja, s katerim je Danec poravnal izid na 2:2. Na Buffonovo nizko oceno je precej vplivalo tudi dejstvo, da Buffon izven golov pravzaprav niti ni imel tako zelo veliko resnega dela (dvakrat je sicer dobro posredoval ob strelih Harryja Kana), tako da je bil njegov kiks še toliko bolj usoden. 

Ključni trenutek tekme
Tekel je sodniški podaljšek prvega polčasa, ko je Serge Aurier v kazenskem prostoru ne nepravilen način zrušil hitrega Douglasa Costo. Žogo si je na belo točko namestil Gonzalo Higuain, ki je v uvodu tekme eno enajstmetrovko že mukoma realiziral. Tokrat se je odločil udariti po sredini gola, visoko, pri tem pa zadel prečko. Juventus je tako na odmor odšel s prednostjo enega gola, četudi je imel prav Higuain že pri izidu 2:0 priložnost za hat-trick in vodstvo Juventusa s 3:0, nato pa je dobil še priložnost za 3:1, a tudi te ni izkoristil. Četudi je bil najboljši v vrstah Juventusa, pa je bil Argentinec na nek način hkrati tudi tragični junak italijanskega prvaka. 

Odkriti potencial: Mousa Dembele
Mousa Dembele je "kralj" Tottenhamove sredine. Je zver, ko je treba "skočiti za vrat" nasprotniku in prefinjen umetnik, ko je treba žogo natančno oddati soigralcu. Standardi, ki jih to sezono s svojimi igrami postavlja 30-letni Belgijec, so vse višji in tudi sinoči je bila njegova prezenca na sredini igrišča izjemno pomembna za to, da je visoka postavitev gostov uspela zadušiti Juventus. Tottenhamu je z izjemnim napadalnim potencialom kreativcev zagotovo precej lažje igrati, ker imajo za hrbtom zanesljivega Dembeleja, ki pa je izjemno pomemben tudi pri gradnji Tottenhamove igre, kar dokazuje tudi dejstvo, da je bil sinoči nogometaš z največ dotiki žoge na tekmi - 106. Če smo pošteni, bi si tudi Dembele zaslužil naziv igralca tekme, tako kot tudi že na tekmah proti Manchester Unitedu, Liverpoolu in Arsenalu...

Obračun Juventusa in Tottenhama po vznemirljivi prvi tekmi seveda ostaja odprt. Prva tekma v Torinu je sicer nedvomno streznila Juventus, ki se je lahko prepričal, da je Tottenham prerasel stare težave s pravim odnosom in učinkovitostjo, ko gre za izločilne tekme v ligi prvakov. Tottenham se je sinoči širši javnosti predstavil kot ekipa, ki je nedvomno zrasla in navkljub hitro prejetima goloma na začetku tekme postala bolj zrela, predvsem pa kot ekipa, ki igra hiter in kombinatoren nogomet. Izkušnje sicer tudi pred tekmo v Londonu ostajajo na strani italijanskega prvaka, ki pa je sinoči, če ne drugega, dobil vsaj nekaj strahu v svoje kosti. Če se nasprotnik namreč ni predal po zaostanku za dva gola v šestih minutah in je uspel nato povsem prevzeti kontrolo nad tekmo...

Kako vznemirljivo bo šele na Wembleyju, kjer bo moral Juventus zadeti vsaj enkrat?