Stipe Balajić je prvič v Sloveniji kot trener

Ni teh milijonov, da bi prevzel Olimpijo

Stipe Balajić svojo trenersko kariero pelje po vzoru igralske. Najprej je krožil po Dalmaciji, potem pa prišel v Slovenijo, kjer je njegovo Krško pozitivno presenečenje sezone. Če ne bi lovil visokih ciljev, bi raje igral za pivo.

Miran Zore
10. oktober 2017, 11:10

Foto: Nogomania

Večkrat je bil pričakovan, tudi napovedan in seveda vabljen. Kljub temu pa je kar dolgo trajalo, da se je Stipe Balajić končno le vrnil tja, kjer je bil kot profesionalni nogometaš najbolj cenjen in je tudi dosegel največ v svoji igralski karieri. Ni se sicer vrnil v svoj Maribor, se je pa vrnil v Slovenijo, kjer zdaj že nekaj mesecev deluje v Krškem. Slovenski prvoligaš je za 49-letnega Dalmatinca sploh prvo trenersko delo v tujini in zaenkrat se je nekdanji odlični branilec v 1. SNL dobro znašel. Krško, kjer je podedoval zapuščino Tomaža Petroviča, je po 11 odigranih krogih na zanj visokem petem mestu v ligi, v svojih vrstah ima prvega strelca (Miljan Škrbić) in tudi podajalca lige (Tonči Mujan). 

"Poizkušamo igrati napadalno, kolikor lahko. To sicer ni vedno odvisno od nas, ampak tudi od nasprotnika. Imamo solidno napadalno linijo. Želimo biti čim več na nasprotni polovici. Težko igramo na protinapade. Igro sestavljam glede na kader, ki ga imam na voljo. Ne vidim smisla v tem, da stojimo zadaj in čakamo na 'kontre'. Res je, da nismo Maribor ali Olimpija, ampak vseeno hočemo igrati," je uvodoma in še pred prvo prižgano cigareto, po enem od številnih treningov, ki so med reprezentančnim premorom nekoliko bolj zgoščeni kot sicer, dejal Balajić. 

Odločitev za prihod v Krško ni bila lahka. Balajić, ki sogovornika s svojo sproščenostjo hitro "odmrzne", namreč ne skriva, da je močno vezan na svojo družino in domače kraje. Zato je tudi tako dolgo odlašal z nekoliko daljšim skokom od doma: "Odločitev ni bila tako lahka. Predvsem zaradi družine. Zato sem se doslej 'vrtel' večinoma po Dalmaciji. Nekaj ponudb sem sicer imel tudi iz tujine, predvsem z vzhoda. Krško pa je relativno blizu doma. Prišla je ponudba preko znanca, pogovorili smo se in relativno hitro dogovorili. Tako da sem zdaj tukaj, kako dolgo še, pa bomo videli, saj veste, kako je (smeh)."

Delo v majhnem klubu je specifično. Vseskozi meji na improvizacijo, saj najboljši igralci redno uhajajo, celoten kader ni stoodstotno profesionalen, veliko pa je tudi tehničnih in organizacijskih težav. V tem trenutku, ko so temperature padle in je padlo precej padavin celo tako osnovnih kot je zagotavljanje ustreznih igrišč za kolikor toliko spodobne treninge. Balajić z vsem tem že ima izkušnje s Hrvaške, kjer je problematika podobna. Kljub vsem težavam in pomanjkljivostim želi igralcem vcepiti hvaležnost za priložnost, da sploh lahko igrajo v 1. SNL.

"Govorim jim, da se bodo lažje prodali, če bodo igrali v prvi ligi. Klub jim je dosti dal, ker jim ponuja priložnost. Zdaj pa lahko to izkoristijo ali pa ne. Če želijo nekaj narediti zase, seveda skozi sistem, bo že kdo izstopal. To se dogaja. Enkrat eden, drugič drugi. Cilje je treba imeti. Vedno. Moraš želeti zmagovati, ne smeš se zadovoljiti z obstankom. Če nimaš ciljev, potem je bolje, da se dobimo v soboto zvečer in nekaj odigramo, potem pa spijemo dve gajbi piva. Jebeš to. Za zdaj fantje to mojo teorijo sprejemajo."

S točkovnim izplenom Balajić zaenkrat ne more biti nezadovoljen. Peto mesto na lestvici je precej več kot so v klubu pričakovali.

"Krško je majhen klub, majhen kraj, ljudje pa so izjemno prijazni. Začetki so bili značilni za majhne ekipe, po koncu sezone je šlo recimo deset igralcev. Hitro smo morali reagirati. Prišlo je nekaj novih igralcev, pojavili so se talentirani mladi in znašli smo se. Verjamem v delo, da se da ustvarjati. Naša ekipa ni slaba, bila so nihanja in še bodo, ampak v teh nekaj mesecih smo formirali dobro skupino igralcev. Manjka nam nekaj širine kadra, sploh na določenih položajih. Veseli me, da nas krasita borba in želja. Po prikazanem bi lahko imeli še kakšno točko več, lahko pa tudi kakšno manj, nekaj sreče smo imeli, moram biti pošten, recimo proti Domžalam."
Krško, stadion Matije Gubca
(foto: Nogomania)


Čeprav sam ne daje takšnega vtisa, pravzaprav se te teme skorajda malce izogiba, pa si je Stipe Balajić v Sloveniji prislužil status nogometne legende. V Mariboru so recimo celo upokojili njegovo številko 19, ob gostovanju Krškega v Ljudskem vrtu (poraz v 96. minuti) pa so mariborski navijači Balajića toplo pričakali in skandirali njegovo ime. Mariboru bo, poudarja, večno hvalažen za vse.

"Lepo se je bilo vrniti v Maribor. Da sem legenda? Mar niso legende pod zemljo (smeh)? Veliko večje legende Maribora od mene so Bojan Prašnikar, Matjaž Kek, Zlatko Zahović, Darko Milanič, Marcos Tavares... Morda me imajo ljudje tam radi, ampak omenjeni so več naredili za klub. Jaz imam ta problem, da me v življenju vedno vleče srce. Mogoče jim je to všeč."

Trenerskih ambicij vezanih na Maribor Balajić v tem trenutku nima. Povsem pa že v kali eliminira povezovanja z ljubljansko Olimpijo, kjer je trenutno trener sicer njegov rojak Igor Biščan.

"Ne bi o Mariboru. A ima sploh smisel, da kaj povem? To je čudež, kar ti ljudje počnejo tam. Če bi odločal jaz, bi dal Darku Milaniču pogodbo še vsaj za pet let. Olimpija? Res jo močno spoštujem, nikoli v življenju pa ne bom njen trener. To pa zagotovo. Ni teh milijonov. Maribor mi pomeni ogromno, veliko mi je dal in tudi jaz njemu. Ko sem govoril, da me vleče srce. To je ta moj problem, zato pravim, da ni denarja, da bi prišel v Olimpijo, pa vem, da marsikdo drug na mojem mestu bi." 

Balajić svojo kariero načrtuje podobno kot svoje življenje, spontano. "Ničesar ne moreš zares načrtovati", pravi, ko ugotavlja, da njegova trenerska kariera zaenkrat poteka po vzorcu igralske. Najprej Dalmacija, malo kroženja po njej in okolici, nato skok v Slovenijo. Izven nogometa Balajić izrazitih hobijev nima. "Ker gre za tako obsežno stvar," poudarja, toda kakšen kilometer teka "vsake toliko" pa že zmore. Na ta način tudi skuša skrbeti za ravnovesje v svojem telesu, ki ga, kar odkrito in javno prizna, preveč zastruplja s cigareti.

"Tako pač je, nogomet, kava in cigareti. Vem, da je vsega preveč (smeh), ampak včasih je tako, da bi najraje kakšno prižgal še med tekmo, ko je napeto, ampak vem, da ne smem."