Alexandru Cretu v še ne povsem pojasnjenih okoliščinah iz Olimpije v Maribor

Olimpija je podrla še en tabu

Prestop Alexandreja Cretuja iz Olimpije v Maribor še ni dobil epiloga, najmanj kar je jasnega pa je to, da je pri »prepovedanem prestopu« nekdo naredil veliko napako. Objavljeni dokumenti s prstom kažejo na Olimpijo.

Klemen Kos
14. februar 2018, 12:28

Foto: /

Zlatko Zahović v času nizkega štarta pred pričetkom drugega dela sezone najbolj skrbi za to, da je dogajanje v 1. SNL zanimivo. Prihod Jana Mlakarja lahko mirne vesti označimo kot najbolj zanimiv kadrovski premik v Sloveniji v času zimskega odmora, prihod Alexandreja Cretuja, ki v golem športnem smislu ne zbuja takšnih apetitov kot pri Mlakarju, pa izstopa po svoji šokantnosti, saj naj bi prestopi iz Olimpije v Maribor in obratno veljali za tabu.

V poosamosvojitveni zgodovini ljubljansko-mariborskega rivalstva bi prebežnike iz enega v drug tabor hitro prešteli. Zgodilo se je nekaj premikov "pod radarjem", ki so dandanes pozabljen del zgodovine, bilo pa je seveda tudi nekaj takšnih, ki so močno razvneli strasti. Denimo prebeg(i) Klitona Bozga, Nastje Čeha, Marka Kmetca in Edina Hadžialagića ali na drugi strani iz Olimpije v Maribor Muamerja Vugdalića ter Suada Filekovića V večini primerov gre za prestope, ki so se zgodili v obdobju, ko je imel eden od obeh rivalov veliko finančno premoč nad drugim, po povratku Olimpije v prvo ligo pa tovrstnih prebegov praktično ni bilo. Edini je Brazilec Gabriel da Silva, ki pa v Maribor ni prestopil iz Olimpije, temveč je za Maribor podpisal po tem, ko je z Ljubljančani prekinil pogodbo.

Prestop Alexandreja Cretuja bo torej tudi v zgodovinskem kontekstu dobil svoje mesto. Romun je namreč postal prvi igralec Olimpije, ki je po "resetu" ljubljanskega kluba iz Olimpije prestopil v Maribor. Še malo zgodovinske simbolike: le dan kasneje se je leta 2005 mladinska šola nekdanje Olimpije odcepila in ustanovila novo člansko moštvo, ki je nekaj let nastopalo kot NK Bežigrad.

Zahović je Olimpiji na pustni torek nataknil roge
"Neresnih reči ne komentiram," je na včerajšnji tiskovni konferenci odgovoril Zlatko Zahović na vprašanje, ali je seznanjen s pritožbami Olimpije, češ da je Cretujev prestop nelegalen. Prestop Romuna, ki sicer v športnem smislu Olimpije ne bo oslabil, je vseboval elemente farse. V taboru Olimpije so nekaj ur pred tiskovno konferenco objavili tekst s sporočilom, da svojih igralcev "ne prodajajo konkurentom", skoraj istočasno pa je Cretu že poziral v športnih oblačili z emblemi največjega rivala. Na spletu so se – kar je redko v navadi, v Sloveniji pa sploh ne – pojavili dokumenti, ki na površju kažejo na to, da je Maribor izkoristil nepazljivost Olimpije. Dva dokumenta – aneks k pogodbi in avtorizacija Cretujevemu agentu Zvonku Milojkoviću– izrecno ne določata, da je odkupna klavzula vezana zgolj na tujega kupca oziroma jih iz objavljene dokumentacije ni moč razbrati. V Mariboru so nedvomno dokumentacijo razumeli na takšen način in aktivirali odkupno klavzulo.

Zgodba bo verjetno dobila nadaljevanje. Prestop mora potrditi registracijska komisija NZS, iz včerajšnje retorike med obema kluboma sodeč pa kakšen dodaten zaplet ne bi bil presenečenje. Kakorkoli že, včerajšnji dan je bil precej huda blamaža za ljubljanski klub, saj se je prelomil tabu, v katerem je na površju kot zmagovalec izpadel športni direktor Maribora, ki je izkoristil ozek manevrski prostor in za nameček v ljubljanski tabor, s Cretujem ob strani, poslal cinično sporočilo: "Če bi bil jaz direktor Olimpije, bi se danes posul s pepelom ..."

Postransko vprašanje – kaj lahko Mariboru prinese Cretu?
Ob vsem pompu in zgražanju nad lomljenjem tabujev je razmišljanje o tem, kaj bo Alexandru Cretu v športnem smislu pomenil za Maribor, izginilo nekam na obrobje spektra zanimanja. Gre pa za zanimiv primer igralca, čigar kariera bi se v Mariboru lahko razvila v katerokoli smer – lahko bi postal novi Gabriel, prehoden igralec, ki je Maribor zapustil kot prazen list, ali pa bi lahko postal novi Željko Filipović, nekdanji otrok Olimpije, ki je v Mariboru postal pomemben člen uspešne generacije in osvajalec številnih pomembnih lovorik. Cretujev čas pri Olimpiji je težko soditi. Začel je spodbudno in bil za svoje uvodne predstave deležen več pohval kot kritik, nato je sledila afera z javnim objavljanjem spornih zvočnih sporočil, po kateri je Cretu počasi izginil z radarja in v letošnji sezoni v slovenskem prvenstvu zbral vsega 26 minut igre.

V Mariboru bo Cretu zagotovo igralec, čigar razvoj bodo z velikim zanimanjem spremljali tudi v Ljubljani. Če bo Romun uspešno nataknil čevlje, ki jih je pred njim dolga leta nosil Marwan Kabha, bo rdečica na licih odgovornih v ljubljanskem trgu vse bolj žarela.