Real gosti Paris St. Germain

Real je pravi izziv za izzivalca iz Pariza

Nocoj v Madridu dvoboj dveh svetov. Najbolj prestižni svetovni klub se bo v osmini finala pomeril z gostom, ki želi z brezmejnimi finančnimi dobrinami zadovoljiti svoje brezmejne ambicije.

Tine Zupan
14. februar 2018, 12:51

Foto: Getty Images

Z vsem spoštovanjem do ostalih parov, je Real : Paris St. Germain največja tekma osmine finala Lige prvakov. Gre za večplasten obračun, srečanje tradicije in francoskih "nouveau riche", dvoboj 12-kratnega evropskega prvaka s klubom, ki si za glavni cilj postavlja pokoritev stare celine. Ko so v Parizu leta 1970 ustanovili PSG, je imel Real že šest naslovov evropskega prvaka.
 
Obe ekipi sta v tem trenutku precejšnja enigma. Real je v tej sezoni nepredstavljivo nekonstanten in nepredvidljiv, a še vedno v sistemu na izločanje praktično favorit proti vsakemu nasprotniku. PSG pa ima za seboj 14 zmag na zadnjih 15 tekmah, a kaj, ko je moč ekipe skozi sprehajanje čez francosko ligo zelo težko ocenjevati.
 
Za Real bi bilo v primeru izpada v osmini finala tekmovalno sezone praktično konec. Zadnjič je na tem nivoju izpadel pred osmimi leti, ko ga je izločil Lyon, od takrat pa je vselej igral vsaj v polfinalu. V tem trenutku je torej Liga prvakov, ki jo Real smatra kot "svoje" tekmovanje, spet postala sveti gral, ki lahko reši klavrno sezono. A vprašanj je veliko.
 
Zinedine Zidane je zaradi sestavljanja svojih začetnih enajsteric v tej sezoni deležen številnih kritik. Če je lani blestel z rotacijo, je letos presenetljivo nenaklonjen "forsiranju" Realovih super-talentov iz ozadja, ki naj bi v novem obdobju poosebljali novo klubsko usmeritev. Stare sile imajo na stadionu Santiago Bernabeu vse več nasprotnikov, odnos Cristiana Ronalda in Realovih navijačev je stalna hoja po robu, predvsem nepriljubljen na tribunah pa je Karim Benzema. Pri Marci so navijače v zadnjih dneh v anketi spraševali po idealni enajsterici za tekmo s PSG, glasovalo je skoraj 50.000 ljudi, Benzema pa glede na navijaško voljo ne sodi v prvo ekipo. Tam bi pristaši evropskih prvakov radi videli Isca, ki pa je po sanjski lanski sezoni izgubil naklonjenost trenerja.
 
"Glede Reala sem zmeden," splošno mnenje povzema legendarni vezist in dolgoletni funkcionar Reala Jorge Valdano. "Ko si v krizni situaciji se lahko hitro izgubiš. Takšen položaj zahteva reakcijo, Zidane pa je izbral nasprotno pot. Še naprej se drži sistema 4-3-3 in verjetno je to bolje, kot da bi obupano iskal rešitve in ekipo še bolj zmedel."
 
Realovi navijači so bodo v nasprotni ekipi ogledali dva igralca, ki bi lahko predstavljala prihodnost v Madridu. Kylian Mbappe je bil velika poletna želja, a je pristal v Parizu, Neymar pa je posebna zgodba. Vse od poletnega rekordnega prestopa v Francijo ga mediji konstanto selijo v Real, zato bosta prihajajoči dve tekmi posebna avdicija zanj. Z galaktično igro lahko še bolj prepriča spektakla željne navijače Reala, da je pravi zvezdnik za naslednjo verzijo Reala.
Dani Alves Neymar PSG
(foto: Getty Images)
Neymar je v preteklosti že znal zagosti Realu, a še daljšo zgodovino tekem proti nocojšnjemu nasprotniku ima njegov rojak Dani Alves. Ta je proti Los Blancos v zadnjih 15 letih odigral že 43 tekem, prvo leta 2003 za Sevillo, ko je trenutni trener Reala Zidane dosegel enega izmed golov ob zmagi Madridčanov s 3:1. V naslednjem obdobju pa je Alves svojo statistiko precej okrepil, s svojimi ekipami je Real premagal 22-krat in doživel 15 porazov. Tudi Thiago Motta, ki ga zaradi poškodbe ne bo v kadru PSG, je z Atleticom in Barcelono v preteklosti bil bitke na Bernabeuu, medtem ko na Realov stadion ne vežjo lepi spomini najboljšega pariškega strelca v zgodovini Edinsona Cavanija. Ta namreč na sveti travi mitskega objekta še ni zadel. Zato ima pred tokratno tekmo posebne želje.
 
"Seveda bi bilo lepo zadeti v Madridu in pomagati ekipi," pravi Urugvajec. "V karieri sem dosegel veliko golov, a s 'škarjicami' še ne. Tak gol bi rad dal na tekmi, ki odloča o nečem velikem, recimo v finalu Lige prvakov. Ali pa tokrat," je malo v šali, malo zares pripomnil Cavani.
 
Kluba sta se od pariške arabske preobrazbe srečala le v skupinskem delu leta 2015. V Parizu golov ni bilo, povratno tekmo v Madridu pa je z golom branilca Nacha dobil Real.