Kitajska zveza ne prenaša izigravanja pravilnika

Zaradi Bakambuja 10 točk odbitka?

Beijing Guoan še ni plačal "davka na luksuz" za nakup napadalca Cedrica Bakambuja, zato obstaja možnost, da mu bo kitajska nogometna zveza odbila kar 10 točk.

Uredništvo
13. februar 2018, 10:58

Foto: /

Kitajski prvoligaš Beijing Guoan je pred tedni pretresel nogometni svet z nakupom napadalca Villarreala Cedrica Bakambuja, za katerega naj bi po poročanju medijev plačal kar 74 milijonov evrov odškodnine. Od tega bi 40 milijonov evrov pripadlo Villarrealu za aktivacijo odkupne klavzule, 34 milijonov evrov pa bi bil t.i. "davek na luksuz", ki bi ga Beijing moral plačati kitajski zvezi za pospeševanja razvoja nogometa v državi.

Vse pa ni šlo po "pravilih". Beijing Guoan (še) ni plačal davka na luksuz, ker naj bi skušal preigrati pravilnik in sicer tako, da naj bi - navzven seveda - Bakambu odškodnino plačal sam, s čimer naj Beijing njegovega nakupa sploh ni prikazal kot neposredni prestop. Kitajska nogometna zveza (CFA) izigravanju Beijing Guoana ni nasledla, saj je odločila, da je plačilo odkupne klavzule - tako s strani igralca kot tretje osebe - še vedno v kategoriji klasičnih prestopov in da je tako klub še vedno dolžan plačati davek na luksuz.

CFA je nedavno uvedla pravilnik, po katerem je kazni za neplačilo davka na luksuz razdelila v pet kategorij, ki so vezane na višino prestopa. V Bakambujevem primeru bi prestop padel v četrto kategorijo, kar pomeni, da bi njegov  klub v primeru kršenja pravilnika in neplačila davka ostal kar brez 10 točk. Zveza bi lahko tudi odločila, da Bejing Bakambuja ne more registrirati za nastope v kitajskem prvenstvu, za nameček pa bi njegov klub pred pričetkom nove sezone dobil še dodatnih šest točk odbitka.

CFA je že pred časom določila, da je zgornja meja za nakup tujih igralcev 5.8 milijona evrov, za nakup kitajskih igralcev pa 2.5 milijona evrov. Vsak presežek te vrednosti je upravičen do 100-odstotnega davka na luksuz, ki je namenjen za razvoj mladih nogometašev.