Liga prvakov, 1. krog

Maribor s srčnostjo do točke

Maribor je vzpodbudno začel sezono med evropsko elito. Državni prvaki so odigrali dobro tekmo z ruskim Spartakom, preživeli zaostanek in izborili veliko točko. Najboljši pri Mariboru strelec Damjan Bohar.

Uredništvo
13. september 2017, 10:45

Maribor
1 : 1

Sod.: Deniz Aytekin (NEM)

Spartak Moskva
 
 
 
0 : 1
1 : 1
 
Maribor: Jasmin Handanovič, Marko Šuler, Mitja Viler, Martin Milec, Aleksander Rajčevič, Damjan Bohar, Valon Ahmedi (od 69. Jasmin Mešanović), Marwan Kabha, Blaž Vrhovec (od 79. Aleks Pihler), Gregor Bajde (od 69. Martin Kramarič), Marcos Morales Tavares.Spartak Moskva: Artem Rebrov, Andrej Eščenko, Salvatore Bocchetti, Giorgi Jikia, Ilja Kutepov, Quincy Promes (od 85. Ivelin Popov), Dmitrij Kombarov (od 90. Lorenzo Melgarejo), Fernando, Mario Pašalić, Denis Glušakov (od 29. Aleksandr Samedov), Luiz Adriano.

Foto: pigac.si

Težko pričakovana prva tekma nove sezone lige prvakov v Mariboru se je začela v intenzivnem ritmu. Mariborčani so takoj, že v prvi minuti, sprožili proti vratom, po lepi akciji Bajdeta in Ahmedija, ki je spustil žogo za Milca, slednji je udaril proti golu, Rebrov pa je žogo odbil. Maribor je tekmo začel visoko, Rusi pa so odgovorili v peti minuti preko Pašalića in zatem še Adriana, oba sta bila nenatančna. Nov poizkus Maribora smo videli v 11. minuti, za strel z razdalje se je odločil Ahmedi, Rebrov je bil na mestu. Sledila je manjša prekinitev, z gostujoče tribune je na igrišče priletel pirotehnični izstrelek. Spartak je resno ogrozil Handanovića v 28. minuti, na desni strani se je sam znašel Eschenko, streljal je močno, toda čez gol. 

Gostje so menjali že v 29. minuti, Glushakov je zapustil igro, vstopil pa krilni igralec Samedov. Najnevarnejši pri Rusih Promes se je prvič "oglasil" v 31. minuti, z 18 metrov je bil za las premalo natančen. Po obdobju brez priložnosti v 37. minuti znova strel tudi Mariborčanov, z volejem je poizkušal Bohar, a bil daleč od uspeha. Mariborčani so se proti koncu prvega polčasa precej pomaknili nazaj, tako da so gostje z žogo krožili na njihovi polovici in iskali luknjo oziroma pozicijo za strel. V 40. minuti je eno takšnih želel izkoristiti Fernando, vendar streljal čez gol. Prvi polčas se je končal z izidom 1:1. 
Maribor Spartak, Luiz Adriano, Marwan Kabha 480
(foto: pigac.si)


Moskovčani so drugi polčas začeli bolje od Maribora, hitro so izpeljali prvo nevarno akcijo. V kazenski prostor je prodrl Samedov, pred Handanovića prišel nekoliko z desne strani, toda na srečo domačih meril čez gol. V 55. minuti prvi poizkus Mariborčanov v drugem polčasu, z roba kazenskega prostora je po lepi akciji Maribora poizkusil Damjan Bohar, bil pa je res za las premalo natančen. Samo dve minuti pozneje je čez gol Spartaka iz podobnega položaja streljal še Marwan Kabha. V 60. minuti pa sprememba izida. Fernando je, potem ko Mariborčanom žoge nikakor ni uspelo izbiti iz kazenskega prostora, streljal z roba kazenskega prostora. Dobro je meril, toda Handanović je uvidel njegovo namero in žogo odbil, do odbite žoge pa je prišel Samedov in goste popeljal v vodstvo. Maribor je oživel, Bohar je v 62. minuti preizkusil Rebrova, zatresel se je celo okvir gola, Ahmediju pa so gostje strel blokirali. 

Mitja Viler je v 67. minuti poizkusil z diagonalnim strelom po tleh, ni bilo nenevarno. Darko Milanič je nato opravil dvojno menjavo, Ahmedija in Bajdeta sta zamenjala Kramarič in Mešanović. Po eni od napak Maribora in prestreženi žogi je Spartak v 72. minuti krenil v protinapad, lepo sta ga odigrana Luiz Adriano in Fernando, ki pa je iz neposredne bližine zgrešil gol. V 75. minuti drugi strel na tekmi Quincyja Promesa, iz prostega strela je bil praktično nenevaren za gol Jasmina Handanovića. Rusi so v drugem delu drugega polčasa prevladovali na igrišču. Zadnja Milaničeva menjava danes je bil Pihler, ki je zamenjal Vrhovca. Po podaji iz kota v 83. minuti nov udarec na gol Spartaka, z glavo je poizkusil branilec Šuler, Rebrov pa pravzaprav ni imel večjih težav. V 85. minuti pa ekstaza v Ljudskem vrtu! Martin Kramarič in Damjan Bohar sta lepo odigrala, Prekmurec v dresu Maribora pa je odmeril natančen diagonalni strel in premagal Rebrova! Ni pa bilo še konec! Maribor je lovil zmago! Tavares in Bohar sta bila tokrat v akciji, znova na levi strani, Bohar je streljal diagonalno, nizko, a za malo zgrešil gol! 

Maribor je uspel ohraniti zanj ugoden izid 1:1, polne tribune Ljudskega vrta pa so proslavile pozitiven začetek skupinskega dela lige prvakov in seveda veliko osvojeno točko.