Pestro dogajanje v Mariboru okrog Ljudskega vrta se bo še nadaljevalo

Prenova Ljudskega vrta ni bila potrjena

Mariborski mestni svet je zavrnil obravnavo sprememb proračuna in posledično potrditev financiranja obnove dotrajane stare tribune Ljudskega vrta. Svetnikom grozili preko socialnih kanalov, v klubu so razočarani.

Uredništvo
13. oktober 2017, 9:55

Foto: SPS

Mariborski mestni svetniki so na četrtkovi seji potrdili rebalans proračuna za leto 2017, niso pa potrdil sprememb proračuna za leto 2018. Kamen spotike je bil predlog sprejetja sprememb proračuna za leti 2018 in 2019 po skrajšanem postopku (gre za "paket" investicij, ne zgolj za tribuno). Odločali bi se namreč o milijonih evrov in v precej kratkem času, zato so nekateri svetniki imeli pomisleke. Vse skupaj je z vidika nogometa pomembno zaradi predloga o prenovi stare tribune Ljudskega vrta, ki že dolgo ne ustreza več niti minimalnim standardom Evropske nogometne zveze (UEFA)

O proračunu in posledično financiranju prenove, ki naj bi terjala vsaj štiri milijone evrov, bodo svetniki odločali po običajnem postopu, kar zna zavleči vse skupaj. Kot poroča mariborski časnik Večer, pa bo težko ujeti rok za začetek obnove. Pod vprašajem so zato evropske tekme v prihodnji sezoni, zaradi česar so v mariborskem klubu izjemno nezadovoljni. 

Direktor Maribora Bojan Ban je ob tem za omenjeni časnik zaskrbljen povedal: "Če sem prav razumel svetnike, so se odločili, da sprememb proračuna za leto 2018 ne bodo sprejeli po skrajšanem postopku, ampak ko jih bodo, če jih bodo. Jasno je, da je zdaj odgovornost za to, ali se bodo tekme igrale v Mariboru ali ne, njihova. Nedvomno sem razočaran, bil sem prepričan, da bodo spremembe potrdili. Mislim, da je NK Maribor za prepoznavnost mesta in proračun občine naredil ogromno, ne nazadnje se to, koliko denarja je klub pripeljal v Maribor, meri v milijonih. Študija o tem bo končana v kratkem, svetniki pa naj se odločajo po svoji vesti."

Na svetu se je pojavila tudi ideja o najetju kredita za projekt obnove razpadajoče tribune, toda župan Andrej Fištravec, ki sicer podpira projekt, ki ga je predlagal nogometni klub, je glasovanje o tem amandmaju zavrnil, ker tak amandma ne bi bil zakonit.

Nekateri svetniki pa so sejo celo zapustili, saj naj bi preko družbenih omrežij prejeli grožnje, po odhodu svetnikov NLS pa je bil svet nesklepčen, še dodaja Večer. 

Ob tem dodajmo, da se na mestnem svetu ni izrecno glasovalo le po načinu financiranja prenove stare tribune Ljudskega vrta, temveč o postopku obravnave in sprejetja sprememb proračuna za naslednji dve leti, v kar pa je vključenih več stvari in ne zgolj prenova Ljudskega vrta.