Robert Berić se bori za mesto prvega napadalca v klubu in v reprezentanci

Nova priložnost za Roberta Berića

Kriza St. Etienna v francoskem prvenstvu, strelska kriza najdražjega napadalca v klubu in menjava na trenerskem stolčku so status Roberta Berića v St. Etiennu tako rekoč čez noč obrnili za 180 stopinj.

Klemen Kos
17. januar 2018, 12:11

Foto: /

Sezona se je za Roberta Berića, še pred dvema letoma najbolj vročega slovenskega napadalca, začela skrajno neobetavno. Španec Oscar Garcia je v St. Etiennu želel "barcelonizirati" slog igre, hitro pa je postalo jasno, da Berić, igralec, ki nikoli ni preveč slovel po svoji agilnosti, ne bo njegov priljubljen izbor v konici napada. Berić je hitro odpadel z njegovih načrtov in se preselil v Belgijo, a se selitev v Anderlecht ni izkazala za najbolj posrečeno potezo. V Bruslju ni igral, vmes je celo izgubil mesto v slovenski izbrani vrsti, po slabih šestih mesecih, v katerih si ga bodo v Belgiji še najbolj zapomnili kot presenetljiv izbor trenerja Anderlechta Heina Vanhaezebroucka za derbi proti Club Bruggeju, ki ga je Anderlecht izgubil kar z 0:5, pa je Berič neslišno zapustil klub. Nihče ni bil presenečen, ko je Anderlecht Berića predčasno vrnil nazaj v St. Etienne, kjer pa se mu je povsem nepričakovano in iznenada ponudila druga priložnost.

Berić se je vrnil v kaos
Berić je v St. Etiennu naletel na moštvo, ki je v veliko slabšem stanju kot je bilo še v času, ko je zapuščal vrste kluba legendarnega Michela Platinija. St. Etienne je na zadnjih desetih prvenstvenih tekmah doživel kar sedem porazov in posledično zdrsnil na štirinajsto mesto prvenstvene lestvice. Lois Diony, napadalec, zaradi katerega je Berić (posredno) moral zapustiti klub, je v obupni formi, saj na 16 nastopih v Ligue 1 ni dosegel še niti enega zadetka, zato ne čudi, da je kar 10 milijonov evrov vredna okrepitev iz Dijona tarča kritik in žvižgov, kar je bilo še posebej očitno ob nedavnem porazu doma proti Monacu z 0:4.

V času Berićeve odsotnosti so se nakopičili problemi, ki so spremljajoč dejavnik, kadar ekipa igra pod pričakovanji – na derbiju proti Lyonu so razjarjeni navijači vdrli na igrišče in povzročili prekinitev tekme, na omenjeni tekmi proti Monacu pa je živce izgubil kar predsednik kluba Roland Romeyer, ki je zaradi spornih sodniških odločitev kar med tekmo stekel ob rob igrišča in na sodnike izlil ves žolč.

Kriza je na drugi strani vselej tudi priložnost in to velja tudi v primeru Roberta Berića. Španca Garcie ni več v klubu, njegovo mesto pa je zasedel domači strateg Jean-Louis Gasset, ki ga je po povratku iz Belgije v ogenj poslal na dveh zaporednih tekmah. Na pokalnem srečanju proti Nimesu je Berić vstopil s klopi in zadel, v prvenstvu pa je proti Toulouseju začel od prve minute in zadel z bele točke. To je bila prva zmaga St. Etienna po treh remijih in šestih porazih.

"Berić je bil odločilen mož. Zelo je hraber in nedvomno je na ravni našega moštva," je po zmagi proti Nimesu povedal Gasset, ki je Beriću namenil še nekaj pohvalnih besed.

"Berić je dober igralec. Rojen strelec. Super fant, ki ga cenimo vsi v klubu. Teče za dva in se trudi. Ko se je vrnil s posoje, sem resnično verjel v to, da lahko naredi razliko. Res v smislu rednega igranja zaostaja za šest mesecev, vendar nam bo vseeno lahko veliko pomagal."

Robert Berić
(foto: SPS)


Berić: Gol proti Nimesu je bil kot moj prvi za St. Etienne
Berić je napadalec, ki živi od golov. Gibljivost, tehnika ali prodornost nikoli niso bili njegovi najmočnejši atributi, po drugi strani pa bi v Sloveniji težko našli napadalca z bolj naravno pristnim občutkom za gol. Prav zato je še kako pomembno, da je svoje oživljanje v St. Etiennu začel s kar dvema goloma.

"To je najboljši občutek, ki ga imaš lahko kot napadalec: ko si dosegel zares pomemben gol. Po golu proti Nimesu sem občutil tako notranje veselje kot pri mojem prvemu golu za St. Etienne proti Rosenborgu," je povedal Berić.

Berić je del prenove St. Etienna, ki rešitve za izhod iz krize išče tudi na tržnici. Njegov nov soigralec je denimo postal nekdanji veliki up francoskega nogometa Yann M'Vila, francoski mediji pa trdijo, da bi se v kratkem v St. Etienne lahko preselil tudi izkušeni branilec Dortmunda Neven Subotić. Berićevega prihoda se je razveselil tudi igralec, ki je prav zaradi Berića zadnji prvenstveni obračun proti Toulouseju spremljal z rezervne klopi.

 "V času priprav v Španiji smo že uigravali sistem, v katerem sva z Robertom igrala skupaj. To me malce spominja na moj čas v Dijonu, ko sem igral skupaj s Juliom Tavaresom," je povedal Lois Diony,« ki je pri svojem nekdanjem klubu skupaj s partnerjem v napadu Juliom Tavaresom blestel v vlogi drugega napadalca.

V teoriji se zdi,da bi Berić v prihodnje lahko v svojem klubu zadeval še bolj pogosto, saj ima tokrat za seboj kar nekaj igralcev, ki imajo zmožnost žogo kakovostno prenesti v kazenski prostor. Eden takšnih je že omenjeni Diony, ali pa mladi up Jonathan Bamba in spretni Remy Cabella, ki v St. Etiennu tako kot Berić oživlja svoj nekoliko zamrl talent.

Berićeva forma pomembna tudi za reprezentanco
Robert Berić je pri Tomažu Kavčiču že igral in to zelo uspešno, saj je bil v svoji generaciji najboljši strelec izbrane vrste. Njegova strelska forma prihaja v pravem času, že prvi obračun proti Avstriji pa bo pokazal, v kakšni vlogi ga vidi novi selektor. Za mesto v konici napada bo potekal troboj med Berićem, Timom Matavžem in Andražem Šporarjem, pri čemur sta trenutno z veliko verjetnostjo v prednosti prva dva. Berić se vrača po šestmesečni izolaciji, Matavž pa ima trenutno med vsemi slovenskimi napadalci največjo kilometrino v svojem klubu.