V kakšnem stanju na zbor prihajajo reprezentanti?

Precej težav in nekaj olajšanja

Robert Berić in Boštjan Cesar spet igrata, Jan Oblak je v super formi, Valter Birsa in Jasmin Kurtić sta standardna. Ob nekaj dobrih novicah pa ima selektor Srečko Katanec pred zborom reprezentantov precej tudi težav.

Miran Zore
20. marec 2017, 11:10

Foto: SPS

Obramba
Še pred tedni so se na obzorju risale velike težave, saj je Boštjan Cesar izpadel iz prve enajsterice Chieva in selektorju Katancu je grozilo, da bo za pomembno tekmo s Škotsko dobil kapetana, ki ne igra. V zadnjem obdobju pa se je minutaža Cesarja spremenila, zdaj izkušeni Ljubljančan v Veroni znova več igra. Ravno zadnji čas. Drugače pa je z drugim delom branilskega para. Miral Samardžić je v Turčiji namreč standarden predvsem na klopi za rezervne nogometaše. Za njim sta tako v zadnjih mesecih le dve prvenstveni in štiri pokalne tekme. Katanec ima sicer na voljo zanimivo alternativo v Mihi Mevlji, ki je v Rostovu v polnem pogonu, za njim pa sta tudi dve odmevni evropski tekmi proti Manchester Unitedu. Mevlja kvalifikacijske tekme doslej še ni začel, je pa odigral dve prijateljski, tudi zadnjo s Poljsko.

Na bokih je situacija drugačna. Bojan Jokić je po mesecih neigranja nov klub našel v Rusiji (Ufa), zaenkrat pa zbral le 36 minut na igrišču, tako da na zbor prihaja v podobnem stanju kot je prihajal jeseni. Potencialno alternativo zanj (čeprav ne gre verjeti, da bi dobil prednost pred Jokićem) Katanec očitno znova vidi v malce že pozabljenem Andražu Struni. Desni bok Aljaž Struna pa v italijanskem drugoligašu Carpiju za razliko od sicer "zacementiranega" Jokića redno igra (21 tekem to sezono) in bo, podobno kot proti Slovaški in Angliji, verjetno prva Katančeva izbira za ta igralni položaj.

Sredina
Valter Birsa iz Verone prinaša zdaj že standardno "prtljago" prebliskov, rednih asistenc in občasnih zadetkov. Skupaj z njim bo Katanec v zvezno vrsto po pričakovanjih postavil pri Atalanti standardnega Jasmina Kurtića, ki v Bergamu sicer igra nekoliko višje kot v reprezentanci. V slednji ga selektor po novem postavlja na desno stran (v sistemih 4-4-2 oziroma 4-1-4-1), medtem ko centralno, kot "varovalka", igra Rene Krhin. Njegov klubski status je verjetno najslabši med vsemi igralci iz udarne enajsterice, saj pri predzadnji ekipi španske La Lige Granadi nikakor ne dobi več priložnosti.

Leva stran ostaja uganka, Benjamin Verbič se namreč komaj vrača po neugodni poškodbi trebušnega zidu, zaradi katere do nedavnega ni igral. Katanec sicer na levi strani vidi predvsem Kevina Kampla, ki se bo odzval tokratnemu vabilu. Po jesenskih "zdrahah" naj bi selektor in igralec zgladila nesoglasja, ne pa tudi dileme glede Kamplove pozicije, Kaj prida veliko manevrskega prostora Katanec na sredini ob omenjenih nima, Miha Zajc je po selitvi iz Olimpije v Empoli dodobra spoznaval predvsem klop, Matic Črnic ne uspe postati standarden na Reki, za Žana Majerja je to sploh prvi vpoklic, še največ možnosti za kakšno minuto ima morda Nik Omladič

Napad

Po poškodbi se je v pogon vrnil Robert Berić in tako Katancu olajšal delo. Pričakovati gre, da bo napadalec Saint-Etienna začel tekmo s Škotsko, ob sebi pa utegne imeti v Fiorentini sicer vse manj prepričljivega (od včeraj tudi načetega?) Josipa Iličića. Klubska forma jeseni najboljšega reprezentanta je slaba. Golov ni od nikoder, asistenc je prav tako malo, govori se celo, da ga bo Fiorentina po koncu sezone prodala. Kljub temu Katanec boljše alternative nima, v boju s Škoti namreč v napadu računa le še na veterana Milivoja Novakovića ter "tekača" Romana Bezjaka, ki na Reki znova počasi prihaja k sebi.