Izenačen je drugi največji uspeh v zgodovini: Hrvaška je tretja na svetu!

Hrvaška je bila na tekmi za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v Katarju boljša od Maroka in drugič v zgodovini osvojila bronasto kolajno. Odločil je čudovit zadetek Mislava Oršića.

Uredništvo
17. december 2022

Hrvaška
2 : 1
44137 gledalcev
Sod.: Abdulrahman Al-Jassim (KAT)

Maroko
1 : 0
 
 
1 : 1
2 : 1
 
 
 
 
 
Hrvaška: Dominik Livaković, Joško Gvardiol, Josip Stanišić, Josip Šutalo, Lovro Majer (od 66. Bruno Petković), Ivan Perišić, Mislav Oršić (od 90. Kristijan Jakić), Luka Modrić, Mateo Kovačić, Andrej Kramarić (od 61. Nikola Vlašić), Marko Livaja (od 66. Mario Pašalić).Maroko: Jawad El Yamiq (od 68. Selim Amallah), Achraf Dari (od 64. Badr Benoun), Yahia Attiat Allah, Badr Benoun, Achraf Hakimi, Bilal El Khannous (od 56. Azzedine Ounahi), Sofiane Boufal (od 64. Anass Zaroury), Abdelhamid Sabiri (od 46. Ilias Chair), Sofyan Amrabat, Youssef En Nesyri, Hakim Ziyech.

Kockasti so še drugič v zgodovini osvojili tretje mesto na svetovnem prvenstvu. (Foto: Getty Images)

Na tekmi za 3. mesto na mundialu v Katarju sta se danes pomerili izbrani vrsti Hrvaške in Maroka. Oba selektorja sta nekoliko premešala začetni enajsterici v primerjavi s polfinalom. V srečanje je bolje krenila Hrvaška, obramba Maroka je bila v uvodnih minutah precej negotova pri posredovanjih pred vrati izkušenega Yassina Bounouja
 
Hrvaška je povedla že v 7. minuti. Izpeljali so lepo uigrano akcijo iz prostega strela, najvišje pa je v kazenskem prostoru Maroka skočil Joško Gvardiol, ki je z glavo tudi zadel za 1:0. Asistenco je, prav tako z glavo, prispeval Ivan Perišić. Toda Maročani so se vrnili že minuto kasneje! Po prekinitvi je z glavo v polno meril branilec Achraf Dari!
 
Hrvaška se je na odmor odpravila ob vodstvu. V 42. minuti je iz težkega položaja, praktično iz mrtvega kota, sijajno zadel Mislav Oršić za 2:1!

V nadaljevanju so znova prvi zapretili Hrvati. Oršić je nevarno sprožil, toda Maročani so njegov strel blokirali. Tekla je 60. minuta, ko je Andrej Kramarić staknil poškodbo stegenske mišice, zamenjal ga je Nikola Vlašić. Na drugi strani je Regragui pet minut kasneje v igro poslal Badra Benouna in Anasa Zarouryja. Tempo je nekoliko padel.

V 75. minuti je bil z bližine zelo nevaren Youssef En-Nesyri, s sijajno obrambo pa se je izkazal hrvaški vratar Dominik Livaković. Tri minute pred iztekom devetdesete se je v obetavnem položaju za potrditev zmage znašel Kovačić, toda ni se izkazal z zaključnim strelom. Maročani so v zadnjih minutah pritiskali, toda Hrvaška je zdržala!