Nizozemska uspešno krenila v Euro, čeprav je že zadišalo po težavah

Nizozemska je v Amsterdamu premagala Ukrajino, pa čeprav je na poti do zmage že zapravila vodstvo z dvema goloma prednosti. Junak je bil branilec Denzel Dumfries.

Uredništvo
13. junij 2021, 10:16

Nizozemska
3 : 2

Sod.: Felix Brych (NEM)

Ukrajina
1 : 0
 
2 : 0
 
 
2 : 1
 
2 : 2
3 : 2
 
 
 
Nizozemska: Maarten Stekelenburg, Patrick van Aanholt (od 65. Owen Wijndal), Stefan de Vrij, Denzel Dumfries, Jurrien Timber (od 89. Joël Veltman), Frenkie de Jong, Marten de Roon, Georginio Wijnaldum, Daley Blind (od 64. Nathan Aké), Wout Weghorst (od 88. Luuk de Jong), Memphis Depay (od 91. Donyell Malen).Ukrajina: Georgi Bushchan, Oleksandr Karavaev, Vitalii Mykolenko, Ilija Zabarnji, Mikola Matvienko, Ruslan Malinovski, Sergij Sidorčuk, Oleksandr Zinčenko, Oleksandr Zubkov (od 13. Marlos), Roman Jaremčuk, Andrij Jarmolenko.

Georginio Wijnaldum je Nizozemce popeljal v vodstvo. (Foto: Getty Images)

Nizozemska je v evropsko prvenstvo krenila z velikimi, a obenem tudi malce previdnimi pričakovanji, ki so v največji meri plod ne ravno največjega zaupanja, ki ga med rojaki uživa selektor Frank de Boer. Na Nizozemskem je bilo veliko polemik o tem, kako De Boer s formacijo 3-5-2 goji slog igre, ki je Nizozemcem tuj, po prvi tekmi pa bo De Boer lahko malce lažje zadihal, čeprav pot do zmage proti Ukrajini ni bila preprosta.

Prvi polčas je postregel z odlično predstavo, v kateri je bil osrednji lik ukrajinski vratar Georgi Buščan. Ta je ubranil vrsto nevarnih nizozemskih strelov, še posebej sta izstopala dva poizkusa branilca Denzela Dumfriesa. Omeniti velja tudi bombo Georginia Wijnalduma, Buščan pa se je izkazal tudi ob strelu visokoraslega napadalca Wouta Weghorsta.

V drugem polčasu je Nizozemska prebila ledino, in sicer je v sedmi minuti nadaljevanja po podaji Dumfriesa in slabi reakciji Buščana zadel novopečeni član PSG Wijnaldum. Le šest minut kasneje je bila Ukrajina zlomljena, ko je po novi akciji, ki jo je začel nocoj odlični Dumfries v polno zadel Weghorst.

Ukrajina se navkljub zaostanku z 0:2 ni predala. V 75. minuti je Andrej Jarmolenko z 20 metrov dosegel pravi evrogol, le štiri minute kasneje pa je po izjemni podaji Ruslana Malinovskega zadel še Jaremčuk. Nizozemska je zapravila vodstvo z 2:0, a je kljub temu našla dovolj moči za novo ofenzivo, ki se je končala s tretjim in obenem tudi zmagovitim zadetkom. Po podaji Nathana Akeja je bil na pravem mestu Dumfries, ki je odlično predstavo okronal z zadetkom, ki ga je dosegel z glavo.