Adam Delius o tujcih v Olimpiji: Nočemo kupovati iz slovenske lige, enega od naših mladih fantov hoče nemški klub

Adam Delius je prvič, odkar je Olimpija začela kadrovati, komentiral prihode in odhode iz kluba. Dotaknil se je tudi žgoče teme - novačenja tujih igralcev.

Uredništvo
20. januar 2022, 3:08

Adam Delius je spregovoril o kadrovanju Olimpije. (Foto: nkolimpija.si)

Predsednik Olimpije Adam Delius na tiskovni konferenci, ki so jo ob začetku priprav na drugi del sezone sklicali Ljubljančani, ni mogel sodelovati. Se je pa za uradno spletno stran Olimpije oglasil zdaj, ko je Marin Skender (skupaj z Mladenom Rudonjo) že opravil nekaj kadrovskega dela. Nekaj igralcev je klub že zapustilo. 

"Dogajajo se spremembe, ki jih lahko vidite vsi. Vidite pa jih, ker vas o njih ažurno obveščamo. In o prijetnih in tudi o manj prijetnih spremembah. Ker ne skrivamo ničesar. Vsem igralcem, ki so odšli iz Olimpije, želimo v prihodnje kar največ sreče in uspehov."

Dosedanje kadrovanje Olimpije, ko govorimo o prihodih, je usmerjeno v tujino. Predvsem na Hrvaško. Delius pa miri navijače in pojasnjuje:

"Ta hip je najpomembnejši korak stabilizirati ekipo, da bo posledično v stanju doseči najpomembnejši cilj - biti kar najhitreje maksimalno uspešni tako doma kot tudi v Evropi. To želimo doseči s kvalitetnimi tujimi nogometaši, ki smo jih dodali kadru, v katerem je tudi veliko domačih fantov. Domačih fantov, na katere resno računamo. Ko bomo dosegli stabilnost, ki jo želimo doseči, bomo šli tudi na lov za mladimi, nadarjenimi slovenskimi nogometaši. Nekateri so že na našem radarju. In ko bodo prišli, jih bomo začeli počasi vključevati v člansko zasedbo.

Toda na koncu dneva je Olimpija predvsem klub, v katerem so vrata odprta za vse nogometaše. Ne delamo razlik med njimi, ne ločujemo jih glede na to, kdo od kje prihaja. Vse, kar šteje, je kvaliteta
."

Slovenski igralci bodo za Olimpijo v bodoče igrali, obljublja Delius. A Olimpija v tej fazi iz slovenske lige ne bo kupovala igralcev, saj "bi to vodilo le do nezadovoljstva, nemira in slabe volje". Poudarja tudi, da jih mora Olimpija vzgajati sama.

"Ko že govorim o slovenskih nogometaših, se je treba vprašati tudi: koliko nogometašev, ki so del slovenske reprezentance, igra za domače klube? Na zadnjem selektorjevem spisku sta bila le dva takšna, ki si kruh trenutno služita v slovenski ligi; eden je naš kapetan Timi Max Elšnik. Vsi ostali so člani tujih klubov. Toda naš dolgoročni cilj je jasen: vzgojiti kar največ nogometašev, ki bodo lahko igrali za člansko in vse mlajše reprezentančne selekcije Slovenije."

Delius je razkril še, da je Olimpija za enega od mladih talentov prejela ponudbo iz Nemčije, celo od prvoligaša.

"Iz Nemčije smo nedolgo tega zares prejeli v finančnem smislu bogato ponudbo enega od tamkajšnjih prvoligašev, ki se je ogrel za mladega nogometaša iz našega pogona. Hvaležno smo jo zavrnili. V nasprotju z našo filozofijo je, da bi prodajali tako mlade fante, ki so dejansko še otroci. Olimpija je njihov dom in šele ko bo prišel pravi čas, bomo zanje odprli vrata znanim, uglednim evropskim klubom. Mi, Olimpija, in ne takšni in drugačni nogometni agenti oziroma menedžerji."