Ajax je v hudi krizi: Od leta 1965 ni slabše krenil v novo sezono

Ajax je bil dolga leta vladar nizozemskega nogometa, v zadnjem času pa je povsem omagal in se trenutno sooča z daleč nahujšo športno in institucionalno krizo v zadnjem desetletju.

Uredništvo
18. september 2023

Ajax (Foto: Getty Images)

Ajax je v že minuli sezoni močno zaostal za svojimi rivali in se ubadal z neštetimi internimi problemi, nova sezona pa kaže, da bi se kriza največjega nizozemskega kluba lahko le še poglobila. Ajax je novo sezono začel pod vodstvom malo znanega trenerja Maurica Steijna, na prvih štirih tekmah pa je zabeležil eno zmago, en remi in dva poraza ter je trenutno šele na dvanajstem mestu prvenstvene lestvice.

Minuli konec tedna je v gosteh z 1:3 izgubil proti Twenteju, na igrišču pa je deloval povsem razglašeno in nemočno, o čemer priča že podatek, da je Twente samo v prvem polčasu skupaj proti vratom Ajaxa usmeril kar 13 strelov. Ajax je na celotni tekmi v okvir vrat meril le dvakrat, ob tem pa je bil poraz z 1:3 proti ekipi, ki ne sodi v vrh, pravzaprav še dobra novica.

Ajax je močno zamajal razpad vodstvene strukture, ki sta jo v relativno kratkem času zapustila športni direktor Marc Overmars in direktor Edwin van der Sar, poleti pa je pripeljal kar 12 novih igralcev, med katerimi pa je tudi cela vrsta takšnih, ki veljajo za precejšnje neznanke oziroma za precejšnje tveganje.

"Kam pelje vse skupaj? Tukaj je enajst, dvanajst novih igralcev. Težava je v tem, da se jim še sanja ne, kaj pomeni igrati za Ajax. Tukaj je po navadi kriza že po remiju. Se tega zavedajo? Nimam tega občutka," je zaskrbljen legendarni vezist Ajaxa Ronald De Boer.