Ajax je v novi institucionalni krizi: Direktor kluba je suspendiran zaradi zlorabe insajderskih informacij

Vodstvo Ajaxa je suspendiralo direktorja kluba Alexa Kroesa, ki je na podlagi insajderskih informacij kupil delnice kluba.

Uredništvo
2. april 2024

Ajax (Foto: Getty Images)

Nizozemski velikan Ajax je v nekaj letih porušil vse, kar je prej uspešno gradil dolga leta in bil zaradi svojih športnih potez deležen odobravanja po celi Evropi. Klub je februarja leta 2022 odpustil tedanjega športnega direktorja Marca Overmarsa, ki je bil obtožen nadlegovanja ženskih sodelavk v klubu, kmalu zatem pa je sledila športna kriza, ki se v letošnji sezoni odraža tudi na lestvici nizozemske Eredivisie, na kateri Ajax zaseda šele peto mesto.

Klub je danes zatresel nov škandal, in sicer je klub suspendiral novega izvršnega direktorja kluba Alexa Kroesa, ki je osumljen izkoriščanja insajderskih informacij za lastno premoženjsko korist.

Kroes je namreč teden dni, preden je bil imenovan za novega direktorja Ajaxa, kupil 17.000 delnic kluba, trgovanje z insajderskimi informacijami pa je kaznivo dejanje, zaradi česar ga je klub po interni preiskavi najprej suspendiral, z veliko verjetnostjo pa bo z njim kmalu tudi dokončno prekinil sodelovanje.

"Nadzorni svet je pridobil eksterna pravna mnenja, ki kažejo na to, da je z veliko verjetnostjo trgoval na podlagi insajderskih informacij, kar se smatra za kaznivo dejanje. Postopki Alexa Kroesa niso kompatibilni s tem, kar predstavlja Ajax. Trenutek nakupa delnic kaže na to, da je trgoval na podlagi insajderskih informacij. Naš klub ne more tolerirati takšnega kršenja zakonodaje, sploh če je govora o predsedniku uprave," so sporočili iz Ajaxa.