Ajaxov kapetan Dušan Tadić razkriva svoj recept za igranje nogometa brez poškodb

Dušan Tadić je razkril nekaj svojih skrivnosti, ki mu omogočajo, da nogomet igra redno, brez poškodb in na zelo visoki ravni.

Uredništvo
18. maj 2021, 9:47

Dušan Tadić je ključen igralec Ajaxa. (Foto: Getty Images)

Letošnnja sezona je tretja za Dušana Tadića v dresu Ajaxa. Izkušeni srbski reprezentant je kapetan Ajaxa. Odkar je Tadić leta 2018 prišel v klub iz angleškega Southamptona, je vseskozi pomemben igralec, ki redko izpusti kakšno tekmo. Preprosto predober je in tudi fizično je izjemno dobro pripravljen. Zdaj je razkril svoj recept.

"Včasih me fantje vprašajo za nasvet, mnogim pa ni všeč, kar jim povem. Cristiano Ronaldo je star 36 let, še vedno je v formi in lačen uspeha," je dejal 32-letni napadalec, ki je v dresu Ajaxa odigral 149 tekem, dosegel 76 golov in prispeval 70 podaj. Resneje že dolgo ni bil poškodovan.

Prehrana je v profesionalnem nogometu izjemno pomembna. Tadić je pri tem še posebej pazljiv. 

"Poseben program treninga, ki mi ga je poslal moj fizioterapevt, izvajam vsak dan. Pred in po treningu. Veliko vadim. S tem se krepim in zmanjšam možnosti poškodb. Samo dan pred tekmo zmanjšam intenzivnost. Takrat vnašam ogljikove hidrate. Za kosilo jem testenine ali riž, večerjam solato, ribo, sadje, včasih juho. Popijem skodelico čaja. Zajtrkujem žitarice z jogurtom in kuhani jajci zaradi beljakovin. Kavo pijem le čez dan, spijem pa pet do šest litrov vode na dan. Lahko zaspim, spim pa najmanj osem ur."

Vsak nogometaš najbolje ve, kaj mu odgovarja. Tadić je skozi leta profesionalizma, igral je za Vojvodino, Groningen, Twente, Southampton in zdaj za Ajax, ugotovil, da je pomemben počitek.

"Nekateri igralci pred tekmami dvigujejo uteži, drugi se sprehajajo. Jaz najraje ostanem v hotelu. Raje ležim in se skušam sprostiti, včasih zadremam. Pred tekmami najraje jem sendviče, z malo sira in banano, prelito z medom."Tadić ima tudi posebne rituale na samem stadionu.

"Ko sem bil mlajši, sem imel določene rituale. Pomembno je, da si psihično pripravljen, bolj kot to, da nosiš perilo, ki ti prinaša srečo. Na stadionu grem takoj v garderobo, trave niti ne pogledam. Igram v kopačkah s kovinskimi čepi, vseeno mi je, kakšno je igrišče. Pred ogrevanjem pijem vodo. Preden grem na igrišče, pa se pogovarjam s soigralci. Rad se dobro ogrejem, ker kadar noge niso napete, tekmo slabo začnem. Iščem pravi občutek v nogah."