Ajaxova sanjska generacija je v blagajnah pustila skoraj 300 milijonov evrov

Ajax iz Amsterdama je vzgojil izjemno generacijo igralcev, ki bo upoštevajoč tudi odhod branilca Sergina Desta v dveh letih v klubskih blagajnah pustila skoraj 300 milijonov evrov!

Klemen Kos
23. september 2020, 5:11

Foto: /

Ko je Lucas Moura v zadnjih izdihljajih povratne tekme polfinale lige prvakov zabil zadetek in Ajaxu nekaj centimetrov pred črto preprečil nastop v velikem finalu lige prvakov, je bil to udarec, ki je še presegel dimenzijo že tako trpkega in bolečega poraza na zadnji stopnički pred rajem. Gol Brazilca je sprožil razpad sijajne ekipe Ajaxa, ki je bila v sezoni 2018/19 ekipa, v katero se je po fantastičnih predstavah proti Realu iz Madrida in Juventusa zaljubil ves nogometni svet. Gol Moure je ustvaril občutek krivice, da je v finalu napačna ekipa, a tako pač je v nogometu, v katerem vsaka pravljica nima srečnega konca.

Od enajsterice, ki je začela nepozabno tekmo na Santiago Bernabeuju, je v ekipi Ajaxa dandanes še kar nekaj igralcev. Še naprej so člani tega moštva vratar Andre Onana, branilci Tagliafico, Maazroui in Blind, Brazilec David Neres in zvezda nepozabnega večera Dušan Tadić, kar je za klub Ajaxovega kova pravzaprav velik dosežek. Vendarle razpada zgodovinske generacije ni bilo moč preprečiti, dve leti kasneje pa ima Ajax delno uteho vsaj v tem, da je z razprodajo svoje zlatnine vsaj dobro poskrbel za svojo prihodnost. V dveh letih je namreč s prodajami zaslužil več kot 300 milijonov evrov, veliko večino s prodajami igralcev, ki so veljali za vidne člene izjemne generacije.

V luči čakanja na potrditev odhoda Sergina Desta  - njegov čas je prišel v minuli sezoni, v sezoni 2018/19 pa je postal član prve ekipe – si lahko pogledamo, koliko je Ajax iztržil s prodajami svojih največjih asov. Največji del, kar 160 milijonov evrov, je iztržil s prodajama Matthijsa de Ligta (85.5 milijona evrov) in Frenkieja de Jonga (75), po koncu prejšnje sezone pa je klub zapustil še Danec Kasper Dolberg, ki je za dobrih 20 milijonov evrov prestopil v francoski Nice.

V letošnjem poletju je Ajax prodal še dva žlahtna člena omenjene generacije, in sicer je Hakim Ziyech za 40 milijonov evrov prestopil v Chelsea, Donny van de Beek pa za milijon evrov manj v sloviti Manchester United. Če k temu dodamo še Desta, čigar prestop naj bi bil po različnih napovedih nizozemskih medijev vreden med 20 in 25 milijoni evrov, bo Ajax zgolj s prodajami navedenih igralcev zaslužil kar 285 milijonov evrov. Če k temu dodamo še bonuse, ki so sestavni del vseh poslov navedenih igralcev, bo končni znesek zagotovo presegel 300 milijonov evrov, kar je že znesek nekje v vrednosti dvoletnega Ajaxovega proračuna.

Ajax je z milijoni na bančnem računu ostal zvest sam sebi. Dandanes lažje plačuje odškodnine za nadarjene mlade igralce, v zadnjih dveh letih pa kljub temu za nobenega novinca ni plačal več kot 20 milijonov evrov. Ajax še naprej razvija zanimive in potentne nogometaše (Schuurs, Gravenberch …), precej denarja pa je namenil za mlade dragulje, ki bodo morda nekoč dosegli takšne višave kot zvezde zgodovinske generacije 2018/19. Lani je Ajax karte stavil na Mehičana Edsona Alvareza in Argentinca Lisandra Martineza, to poletje pa na brazilskega najstnika Antonyja in 20-letnega Ganca Mohammeda Kudusa, ki je že na svojem debiju v nizozemskem prvenstvu očaral kritike, ki so ga takoj razglasili za naslednjo veliko zvezdo, ki se bo preko Ajaxa izstrelila v svet evropske klubske smetane.