Aleksander Čeferin: Savdska Arabija ni grožnja evropskemu nogometu

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin se je v intervjuju za L'Equipe obregnil ob bolestne ambiciije Savdske Arabije, ki s svojimi investicijami vnaša nemir tudi v evropski nogomet.

Uredništvo
31. avgust 2023

Aleksander Čeferin (Foto: /)

Klubi iz Savdske Arabije so v letošnjem poletju za nakupe novih nogometašev namenil več denarja kot španska La Liga, nemška Bundesliga, italijanska Serie A ali francoska Ligue 1, pripeljali pa so tudi več deset vrhunskih nogometašev, ki bi brez najmanjših težav še naprej igrali  na najvišjih ravneh evropskega nogometa.

Že več tednov se samo po sebi zastavlja vprašanje, ali Savdska Arabija predstavlja dolgoročno grožnjo za evropski nogomet, predsednik UEFA Aleksander Čeferin pa je v intervjuju za L'Equipe govoril prav o tej tematiki in izrazil čvrsto prepričanje, da temu ni tako.

"Denar iz Savdske Arabije ni grožnja za evropski nogomet. Podobne primere smo imeli že v preteklosti. Nogomtaši so odhajali na Kitajsko, vendar pa kitajski nogomet zaradi tega ni napredoval. Ta pristop ni pravilen, mislim, da bi v Savdski Arabiji več morali vlagati v izobraževanje ter v razvoj trenerjev in igralcev," je povedal Čeferin, in dodal.

"Kolikor vem, Kylian Mbappe in Erling Haaland ne sanjata o tem, da bi igrala v Savdski Arabiji. Ponavljam, resnično ne verjamem, da bi lahko Savdska Arabija na kakršen koli način ogrozila kakovost naših elitnih tekmovanj."