Aleš Mertelj: Po Mariboru je udarila realnost, uspešna kariera je v zatonu

Iz mariborskih šampionskih zasedb je le malo igralcev uspelo nadgraditi svoje kariere izven Ljudskega vrta. Zgodba Aleša Mertlja je zgodba znotraj mariborskega "sistema", ki je igralce delal boljše kot so bili v resnici.

Miran Zore
7. avgust 2020, 1:34

Aleš Mertelj bo na koncu lahko ponosen na svojo kariero. (Foto: SPS)

Dve leti sta že minili, odkar se je od Ljudskega vrta in navijačev Maribora poslovil Aleš Mertelj. S spominsko fotografijo in lepimi spomini, ki jih je nabiral skoraj desetletje, Mertelj ni pomahal v slovo le Mariboru, temveč tudi nogometni ravni (lovorike in Evropa) in pripadajočemu komfortu (dobra pogodba in maksimalne ambicije), ki ju je bil vajen v vijoličastem klubu. Že pred formalnim slovesom je bil Mertelj kar nekaj časa neuradno že bivši igralec Maribora, ki je tekme svojih soigralcev spremljal s tribune. Zlatko Zahović ga je bolj ali manj prečrtal po sezoni 2015/2016 in prvem Mandarićevem naslovu prvaka z Olimpijo. Takrat so v Mariboru ugotovili, da je na sceno prišel resen tekmec. Lahkotnega sprehoda skozi slovensko ligo je bilo konec, Maribor je potreboval spremembe in Mertelj je bil ena prvih žrtev.

Aleš Mertelj je bil sicer eden od graditeljev novodobnega Maribora. Povsem je ustrezal Zahovićevemu profilu idealnega igralca, ki je poslušen, mlad, zagnan, marljiv in neumoren. Čeprav je bil po tekmah med prvimi pred kamerami in mikrofoni, je bil Mertelj skozi kariero precej neviden. Veliko je igral, precej je tudi govoril, a bil v resnici bolj podpora izstopajočim soigralcem kot kaj drugega. Kot takšen je hitro vpadel v "Zahovićev sistem", ki je v osnovi temeljil na kolektivizmu. Mertelj je bil v tej ekipi pojem konstantnosti, zanesljivosti in nekontroverznosti. V Mariboru je bil cenjen in spoštovan. Odločilen faktor v ekipi Maribora pa ne glede na vse ni bil. 

Mertelj je vrhunec kariere doživel v sezoni 2014/2015, ko je Maribor po treh sezonah v skupinskem delu lige Europa zaigral v ligi prvakov. Takrat je bil tudi aktiven reprezentant in med igralci tedanjega Maribora igralec z največ reprezentančnimi nastopi. Strmoglavljenje, ki se je Mertlju zgodilo v sezoni 2016/2017, eno leto po ligi prvakov, zato v marsičem ostaja enigmatično. Ni pa povsem nepričakovano.

Minila so štiri leta, vmes je Mertelj prvič v karieri neuspešno poizkušal s prebojem v tujini (pri češki Karvini so ga hitro odslovili), spremenilo pa se ni prav veliko. Vsaj na bolje ne. Kariera Aleša Mertlja namreč še naprej tone. Trenutna Mertljeva realnost je celo 2. SNL, v katero je izpadel z matičnim Triglavom, pri katerem na igrišču ni pustil vidnejšega pečata. Pri triintridesetih je Aleš Mertelj od ravni, na kateri je igral pred leti, zdaj verjetno že preveč oddaljen, da bi jo še kdaj dosegel. Mertelj ne more biti več okrepitev, kakršna je bil pred desetletjem za Zahovićev Maribor. Kakršen že je, je ne glede na vse formiran igralec, ki v individualnem smislu očitno ne more prinesti pretirano veliko. Kot igralec "sistema" pa za klube, ki od vezista že v osnovi pričakujejo dobro tehnično znanje, sposobnost razigravanja soigralcev in tudi kakšen gol (ali pa vsaj podajo), očitno ni zanimiv. 

Deficitom navkljub bo Aleš Mertelj s svojo kariero na koncu lahko zadovoljen. Bil je v prvi vrsti predan in uporaben igralec Maribora, ki je najlepša leta nogometne delovne dobe pustil v Ljudskem vrtu. Ne bi pa se verjetno pretirano zmotili, če bi dejali, da je Mertelj v svoji karieri dosegel več kot je (bil) realno sposoben. V šampionskih mariborskih zasedbah iz Zahovićevega obdobja je bilo takšnih igralcev, ki so se po odhodu iz Maribora povsem izgubili in tudi nizko padli, kar nekaj.