Aljaž Ivačič je zamenjal klub v ligi MLS: 'Vse se je podrlo, ko sem odšel za reprezentanco, na koncu sem potegnil kratko na obeh straneh'

Aljaž Ivačič je zamenjal klub v ligi MLS in zdaj znova 'divje' zasleduje svoj veliki cilj - v karieri želi vsaj enkrat postati prvak te lige.

Miran Zore
16. maj 2024

Aljaž Ivačič po novem brani za New England Revolution. (Foto: uradna spletna stran kluba)

Pred tedni se je končala negotova zgodba Aljaža Ivačiča v Portlandu. Nekdanji vratar Olimpije je namreč zamenjal klub znotraj lige MLS, kjer po novem brani za New England Revolution. V klubu, ki je lansko leto izstrelil danes vratarja Chelseaja Đorđa Petrovića, je Ivačič takoj postal prvi vratar. Pri tridesetih in že petih letih v hitro rastoči severnoameriški ligi je tako zagrizel v nov izziv. 

"Videl sem, da so nekateri pisali, da sem ostal brez kluba, ampak to ne drži. Lani sem podpisal triletno pogodbo, seveda z ligo. Ko sem zaključil s Portlandom, sem bil prost igralec za klube znotraj lige MLS, nisem pa bil prost za druge države," nam je povedal Ivačič, ki je branil že na dveh tekmah za svoj novi klub.

Debitirati bi moral takoj po prihodu v klub in to pred 65.000 ljudimi, proti Interju iz Miamija ter Lionelu Messiju, a se je takrat zastrupil s hrano. 

"V klub sem prišel v ne najbolj optimalnem trenutku, so namreč določene težave, ampak saj verjetno so me zato tudi potrebovali. Moj načrt je, da ostanem zdrav in pomagam ekipi izboljšati rezultate. Hitro sem dobil priložnost, branil bi že proti Miamiju, če se ne bi zastrupil. Sem pa debitiral proti Chicagu, ko smo tudi zmagali."

Pogoji v klubu iz Bostona so, kot poudarja, vrhunski. Liga MLS pa je v petih letih, odkar Ivačič brani tam, močno napredovala. 

"Nima smisla izgubljati besed o pogojih v klubu, ker so vrhunski. Celotna liga tukaj raste, odkar je tukaj Messi, pa še toliko bolj. Verjetno takšnih, ki podcenjujejo to ligo, kmalu ne bo več veliko. Marsikaj je drugače kot v Evropi, a specifična pravila, denimo salary cap in podobno, delajo ligo tekmovalno in zanimivo. Vsak lahko skorajda premaga vsakogar. Da ne govorim o logistiki, koliko je potovanj, časovni pasovi so različni, vremenski pogoji in podobno."

V Portlandu je bilo vsega konec, ko se je odzval vabilu selektorja
Razhod s Portlandom ni bil prav lep. Ivačič je bil seveda eden boljših vratarjev lige, vendar so ga v klubu prečrtali. Vse to se je zgodilo junija lani, ko se je odzval vabilu selektorja Matjaža Keka. V Evropi je bila klubska sezona takrat končana, v ligi MLS pa seveda ne.

"Zgodba s Portlandom je zelo dolga, tam sem bil pet let, preživel sem marsikaj. Bil sem eden boljših vratarjev v ligi, a morda s strani kluba nisem bil dovolj cenjen. Ne vem, zakaj. Moram pa vseen pojasniti, da se je moja zgodba tam končala, ko sem odšel lansko leto v reprezentanco!"

Selektor ga je potreboval za tekmi s Finsko in Dansko, ko ni mogel računati na Jana Oblaka. Ker je bil proti Finski le tretji vratar, je Ivačič takrat dvignil veliko prahu, ko je predčasno odšel iz reprezentance. Za to pa je, kot razkriva, vendarle imel dober razlog.

"Portland me ni želel pustiti na reprezentanco, takrat smo imeli tri pomembne tekme. Seveda sem želel iti in sem tudi šel, saj mi reprezentanca veliko pomeni. Odnos med mano in klubom po tem ni bič več enak. Prevzemam odgovornost, to je bila moja napaka, nenamerno sem šel proti klubu, ki je konec koncev moj delodajalec."

Nervoza, s katero je odšel iz kluba, se je preselila tudi v reprezentanco.

"V reprezentanci ni bilo tako, kot sem si predstavljal. Prepiral sem se v Portlandu, izpustil pomembne tekme sredi sezone in tvegal svojo pozicijo, pa še 'pol sveta' sem prepotoval. Nabralo se je. Zdelo se mi je malce krivično, da sem bil po vsem tem na koncu številka tri. S tem se nisem mogel sprijazniti. Kljub vsemu sem ostal zvest samemu sebi. Vrnil sem se v klub, kjer so vztrajali, da se vrnem. Ko pa sem se vrnil, ni bilo več isto," dodaja Ivačič.

Domov? Šele, ko se bo na njegovi roki lesketal šampionski prstan
Od takrat naprej ga ni bilo več v reprezentanci, je pa zato ostal njen velik navijač. Energijo je kot nekdo, ki je izjemno vztrajen in odločen, preusmeril vase in v uresničitev velike želje.

"Komaj čakam, da se začne Euro, seveda! Na koncu sem sam izgubil na obeh straneh, v klubu in v reprezentanci. Sem trmast in vztrajen, to me vleče naprej skozi vso kariero. Tudi, ko me je kdo vprašal, kdaj se bom vrnil domov ali vsaj v Evropo, vedno odgovorim, da to zame nikoli ni bila opcija. Ne bom se vrnil kot poraženec, ampak kot zmagovalec. S prstanom (za naslov prvaka, op.p.)! Ta cilj sem si postavil in zanj trdo delam vsak dan!"