Ameriški milijarder o superligi: Njen glavni problem je, da je preveč - ameriška!

Lastnik Fiorentine Rocco Commisso meni, da je bila evropska superliga obsojena na propad zaradi mentalitete, ki jo gojijo njegovi rojaki. Pred to mentaliteto je sam zbežal v Evropo.

Uredništvo
22. april 2021, 9:46

Rocco Commisso nasprotuje ameriškemu modelu športa. (Foto: Getty Images)

Lastnik Fiorentine Rocco Commisso je ameriški milijarder italijanskega porekla, ki je svoj poslovni imperij zgradil v Združenih državah Amerike. Tam je leta 1995 ustanovil podjetje Mediacom, ki dandanes velja za petega največjega operaterja kabelske televizije v ZDA. Vrednost njegovega premoženja znaša 7 milijard dolarjev, kot rojeni Italijan pa je strasten ljubitelj nogometa in denimo tudi lastnik kultnega kluba New York Cosmos, v katerem je nekoč nastopal brazilski nogometni kralj Pele.

Commisso je pred leti svoj poslovni imperij razširil tudi z nakupom Fiorentine, kot Američan in lastnik evropskega kluba pa ugotavlja, da je bil glavni problem idejne zasnove superlige ta, da bi bila preveč ameriška.

"Pred tremi leti sem odšel iz ZDA, saj mi je všeč tukajšnja ureditev nogometa. Rad imam tveganje, kar v ZDA ne velja. Ne maram zaprtih tipov lig in ustanoviti nekaj takšnega v Evropi bi bila najslabša možna stvar. V tej situaciji vrednote, prinicipi in športni dosežki nimajo več nobene vrednosti."

"Dvanajst ustanovnih klubov ni bilo spoštljivih. Jaz tukaj spoštujem italijanska in evropska pravila. Nikoli si za svoj klub ne bi želel takšnih sprememb, to za navijače Fiorentine ne bi pomenilo nič dobrega."

"Zakaj se niso posvetovali z navijači? Zakaj se niso posvetovali z drugimi klubi v Serie A? Zakaj ni bilo v tem projektu nikakršne transparentnosti, čeprav naj bi bili partnerji v vodstvu lige?"

"Teh 12 klubov je imelo pred pandemijo prihodke v višini 600 milijonov evrov, kar je šestkrat ali sedemkrat več kot jih imamo mi. To še ni dovolj?"
je za klubsko spletno stran Fiorentine povedal Commisso.
 
adplus-dvertising