Ante Šimundža pred derbijem: ‘Upam, da bodo Stožice dobro zapolnjene, toda v Ljubljani je to težko predvideti’

Strateg Maribora si na večnem derbiju seveda želi zrele predstave svojih varovancev, upa pa tudi na lep obisk na tribunah največjega stadiona v državi.

Uredništvo
16. april 2024

Ante Šimundža (Foto: Posnetek zaslona)

Jutrišnji dan bo v slovenski Prvi ligi ponudil večni derbi med Olimpijo in Mariborom. Travnata zelenica je bila na ljubljanskih Stožicah nedavno zamenjana, tako da iz tega vidika težav tokrat ne bo, je pa nekoliko ponagajalo vreme, saj se je precej ohladilo in strateg gostov je to izpostavil kot nekaj, na kar se bo morala njegova ekipa privaditi.

“Nimamo vpliva na vremenske razmere, a bo nedvomno potrebna določena mera prilagajanja. Glede na to, da je bila travnata površina v Stožicah pred kratkim zamenjana, pogoji za igro ne bi smeli biti težki in to je najbolj pomembno. Naše priprave so bile kratke. Opravili smo hitro analizo prejšnje tekme, ki je bila pozitivna glede predstave in v derbiju želimo potrditi, da je smer, v kateri gremo, prava. Stanje v ekipi je spodbudno.”

Vloge favorite Šimundža pred prvim žvižgom ni želel podeliti nikomur, pričakuje pa, da bo Maribor odigral zrelo partijo proti kakovostnemu nasprotniku.

“Ne glede na to, katero mesto kluba zasedata na lestvici pred tekmo in v kakšni formi sta, je derbi vedno derbi. To je trenutek, ko se vsa zgodovina pozabi in je najpomembnejši tisti derbi, ki sledi. Težko je v tem dvoboju izpostaviti favorita. Tekmeci so v vlogi gostiteljev in so pred nami na lestvici, za nas pa je najbolj pomembno, da moramo ustrezno odgovoriti na zahteve derbija. To je tisto, kar si najbolj želim.”

Na derbijih lahko temperaturo dvignejo tudi navijači, ki dotični obračun največkrat obiščejo v zelo lepem številu in Šimundža drži pesti, da bo tokrat enako.

“Prva ‘nevarnost’ je, da igrajo doma. Verjamem, da bo stadion dobro zapolnjen, čeprav je to v Ljubljani težko predvideti. Včasih je nepričakovano poln, kdaj nepričakovano prazen. Želim si, da bi bila kulisa dobra, nogometna. Olimpija ima svoje dobre lastnosti, moštvene in posamične. Morda ravno zaradi individualnosti delujejo, da niso kolektivni, ampak imajo svoje zamisli, principe. Imamo pa svojo kakovost tudi mi in verjamem, da bomo odgovorili na zahteve derbija na pravi način.”