Atletico ni več tekmovalen, zvezdniška ekipa je Simeoneju postala breme

Atletico iz Madrida je svoj tog, discipliniran in previden igralni slog vselej izvrstno kompenziral s faktorjem tekmovalnosti, ki pa je v letošnji sezoni povsem izvodenel.

Klemen Kos
25. november 2021, 10:40

Lahko Diego Simeone Atletico vrne na želeno raven? (Foto: Getty Images)

Pred pričetkom sezone so španski mediji kader Atletica iz Madrida razglašali za najboljšega v zgodovini kluba. V Madrid se je vrnil Antoine Griezmann, eden najboljših nogometašev v zgodovini kluba, zvezno vrsto je okrepil izjemni Argentinec Rodrigo de Paul, eden junakov argentinske zmage na Copa Americi, poleg tega pa je Atletico ohranil celotno jedro zasedbe, ki je v prejšnji sezoni osvojila naslov španskega prvaka.

Romantiki so sanjarili o potencialu, ki ga ponuja morebitna naveza igralcev kot so Joao Felix, Griezmann in Luis Suarez, po nekaj mesecih sezone pa se je izkazalo, da je izjemen nabor možnosti za Atletico prej zaviralen kot progresiven, saj Atletico ni ne kreativna in domiselna ekipa kot bi želela biti, ne disciplinirana in čvrsta kot smo je vajeni.

Po porazu proti Milanu je Atletico po petih odigranih tekmah v ligi prvakov pri mizernih štirih točkah, pri čemer je tri osvojil na gostovanju v Milanu, kjer je bil do zgodnje izključitve Francka Kessieja v močno podrejenem položaju. Pred zadnjim krogom je Atletico torej v zelo resni nevarnosti, da po skupinskem delu zaključi s tekmovanjem, s katerim ima pravzaprav težave že dalj časa. Že v prejšnji sezoni je uvrstitev v osmino finala reševal v zadnjem krogu v Salzburgu, preživel neštete napade domače ekipe in se na koncu skozi šivankino uho prebil iz skupine.

Atletico je svoj sloves zgradil na tekmah najvišje zahtevnostne stopnje in postal sinonim za ekipo 's katero nihče ne želi igrati'', dandanes pa je veliko prej ekipa, ki svojega sloga igre ne uspe vsiliti več nobenemu profilu nasprotnika – ne borcem za obstanek v španski ligi, ne težkokategornikom v ligi prvakov. Atletico se muči, kot se ni v eri Chola Simeoneja ni mučil še nikoli.

Atletico Diegu Simeoneju dolguje vse zasluge za to, da je dandanes sploh klub visokega evropskega razreda, zato je zamenjava trenerja tabu tema, ki se je v Atleticu ne dotikajo. Zdi se, da se bo desetletna zveza Atletica in Simeoneja sklenila, ko bo to želel Argentinec, ki pa navkljub ponavljajočim se spodrsljajem ne vidi večjih razlogov za skrbi.

"Danes sem bolj optimističen kot kdajkoli prej, saj smo še vedno v igri za napredovanje. Če kdaj, smo močni tedaj, ko nam voda teče v grlo,
" je po porazu proti Milanu povedal Simeone.

Simeone nikoli ni prav dobro prenašal kritik na račun njegovega igralnega sloga , saj venomer znova ostaja zvest filozofiji, da šteje zgolj in izključno rezultat. Pasivna igra v napadu, nizka posest žoge, pomanjkanje kreacije v napadu, majhno število ustvarjenih priložnosti za zadetek niso tematike, ki bi Simeoneja v resnici ganile.

"Ne strinjam se s kritikami. Vse smo dali od sebe in ničesar ne obžalujem. V prvem polčasu nobena ekipa ni imela priložnosti. V drugem so presodile malenkosti in Milan je dobil tri točke,"
je poraz proti Milanu interpretiral Simeone.

Simeone se v izobilju odličnih napadalno usmerjenih igralcev ne znajde. Med Suarezom, Griezmannom in Joaom Felixom ni nikakršne harmonije, ne pomaga pa niti bogat nabor alternativ, med katerimi najdemo igralce kova Angela Corree, Yannicka Carrasca, Matheusa Cunhe ali Thomasa Lemarja. Nazadujejo tudi igralci, ki so v preteklosti že igrali veliko bolje – v prvi vrsti to velja za Marcosa Llorenteja in Renana Lodija, v Španiji pa so se obregnili tudi ob Jana Oblaka, ki že dolgo ni prejemal toliko zadetkov.

Simeonejeva glavna vrlina je bila vselej ta, da je znal negativne trende spreobračati v pozitivne. V tem smislu trenutna situacija ni nič drugačna, kljub temu pa bi morebiten izpad v skupinskem delu lige prvakov predstavljal nepopravljivo napako, ki bi morda prvič doslej zasejala resno senco dvoma v to, ali je Atletico pod vodstvom Diega Simeoneja sposoben razviti potencial, ki ga določa talent trenutnega igralskega kadra.