Kapetan se poslavlja

Ave, Cesar!

S slovesom Boštjana Cesarja odhaja eden zadnjih Mohikancev generacije, ki je Slovenijo odpeljala na svetovno prvenstvo 2010. Današnji zadnji nastop bo zanj 101. v majici državne reprezentance.

Tine Zupan
27. marec 2018, 11:25

(Foto: Getty Images)

Več kot 15 let je že od debija danes 35-letnega Ljubljančana Boštjana Cesarja. Za Slovenijo je prvič zaigral na nekoliko pozabljeni tekmi s Švico v Novi Gorici, ko so v naelektrenem ozračju polnem negativnosti po korejskih zdrahah gostje zmagali s kar 5:1. Ampak od tistega ledenega popoldneva je šlo lahko kar se Boštjana Cesarja in reprezentance tiče vse le še navzgor. In tako je bilo.
 
Slovenski dres so skozi reprezentančna leta ponosno nosili mnogi odlični branilci. Od Darka Milaniča, Željka Milinovića, Marinka Galića, Aleksandra Knavsa, Branka Ilića do Marka Šulerja in Mateja Mavriča, ki sta bila največkrat partnerja Cesarja v osrednji obrambi. A vsi zbledijo ob edinem slovenskem nogometašu, ki je do danes dosegel mejnik stotih tekem za izbrano vrsto.
 
Pa ne le to! Cesar ni le igralec z največ nastopi za reprezentanco, z desetimi goli je celo na skupnem šestem mestu strelcev za Slovenijo. Več golov od njega so dosegli le Zlatko Zahović, Milivoje Novaković, Sašo Udovič, Ermin Šiljak in Milenko Aćimović.
 
Ob slovesu legende našega nogometa od reprezentančnega dresa se poslavljamo od enega zadnjih predstavnikov generacije, ki nam je prinesla drugi in (za zdaj) zadnji nastop na svetovnem prvenstvu. Ostajata še Valter Birsa in Cesarjev prijatelj Bojan Jokić, ki ga je tudi nasledil v vlogi kapetana reprezentance.
 
Pred nocojšnjimi simboličnimi petimi minutami igre, se bomo sprehodili čez nekatere vrhunce njegove kariere in v slovo zaklicali: Ave, Cesar!
 
Gol kariere: Slovenija : Italija 1:0 (9. 10. 2004)
 
Najpomembnejši gol v svoji karieri je Cesar dosegel v zgodnji fazi svoje reprezentančne zgodbe. Na sedmi tekmi za Slovenijo je v Celju potopil Italijo. Takratni selektor Branko Oblak je Cesarja na igrišče poslal namesto zdelanega veterana Željka Mitrakovića 14 minut pred koncem tekme. V 82. minuti pa je branilec Dinama, ki je takrat kot posojen igralec igral za svojo Olimpijo, po podaji Nastje Čeha s prostega strela ugnal Ginaluigija Buffona. Azzurri pod vodstvom slovitega Marcella Lippija so bili na kolenih.
Wayne Rooney Boštjan Cesar
(foto: Getty Images)
Tekma kariere: Slovenija : Rusija 1:0 (18. 11. 2009)
 
Pet let kasneje je Cesar s soigralci spisal novo slovensko nogometno pravljico. Zmaga proti Rusiji v Mariboru z 1:0 je zadoščala za drugi preboj na svetovno prvenstvo. Cesar je s pomočjo soigralcev zaustavil ambiciozno rusko reprezentanco pod vodstvom velikega Nizozemca Guusa Hiddinka, ki je v napadu največ upov polagal na Andreja Aršavina in Romana Pavljučenka. A mimo Slovencev, ki so igrali kot v transu, ni šlo.
 
Vrhunec kariere: Svetovno prvenstvo 2010
 
Za vsakega nogometaša je igranje za svojo državo na velikem turnirju nekaj posebnega. In Cesar je na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki leta 2010 odigral vse tri tekme v celoti. Slovenija se je po zmagi nad Alžirijo, nesrečnem remiju z ZDA (po vodstvu z 2:0) in porazu z Anglijo poslovila v predtekmovanju, a spomini so ostali za večno.
 
Prestop kariere: Iz Dinama v Marseille (2005)
 
V mladinsko šolo Dinama se je preselil kot najstnik, za prvo ekipo pa je pred odhodom v Francijo odigral le peščico tekem. V Zagreb se je po posoji pri Olimpiji vrnil kot reprezentant in po le šestih mesecih za 2,5 milijona evrov odšel v Marseille. Pri francoskem velikanu se sicer ni naigral, a že prestop tja je velika potrditev. Cesar je edini slovenski igralec, ki si je v karieri nadel sloviti beli dres.
 
Dokaz kvalitete: 199 tekem v Serie A
 
Cesar pri 35 letih morda več ni prva izbira pri Chievu, a je z dolgotrajnostjo pri tem klubu pustil neizbrisen pečat. Tam igra že osmo sezono, naslednja tekma pa bo njegova 200. v italijanski Serie A. V tem času se je nabralo tudi nekaj golov (zabil jih je šest) in poplava kartonov, ki so neizbežni ob njegovem brezkompromisnem pristopu, ki ne pozna polovičarstva. V sezoni 2013/14 je prejel kar 15 rumenih kartonov!
 
Zaključek: velikan slovenskega nogometa
 
Slovenski nogomet vselej gledamo skozi obdobje pred osamosvojitvijo in po njej. In če je Marko Elsner pojem branilcev v Jugo-časih, je Boštjan Cesar zaznamoval čas samostojnosti. Tudi zato, ker njegov razvoj več ne sega v Jugoslavijo. Ker je slovenski produkt. In ker bo večno ostal prvi igralec, ki je odigral sto tekem za slovensko reprezentanco.
 
adplus-dvertising