Bellingham, Musiala, nato pa že Šeško: Vplivna revija slovenskega napadalca vidi pred imeni kot sta Gavi ali Moukoko!

Angleška nogometna revija FourFourTwo je objavila seznam 50 najbolj vznemirljivih najstnikov svetovnem nogometu, pri čemer se je osredotočila predvsem na njihov potencial.

Uredništvo
4. januar 2023, 1:58

Benjamin Šeško (Foto: Uradni FB/TW/IG profil igralca)

Angleška nogometna revija FourFourTwo vsako leto objavlja zanimiv izbor 50 najbolj vznemirljivih najstnikov v svetovnem nogometu, izbor pa je nekoliko drugačen in morda malce bolj subjektiven, saj avtorji te revije mlade igralce rangirajo predvsem po njihovem potencialu in ne zgolj talentu, ki ga trenutno kažejo.

Tako so nekateri igralci, ki so na mednarodni sceni že zelo dobro uveljavljeni in preverjeni, uvrščeni relativno nizko, kar je denimo najbolj očitno pri Nemcu Florianu Wirtzu, ki je zasedel šele devetnajsto mesto. Med prvo desterico je kar nekaj nogometašev, ki imajo v članski konkurenci relativno malo izkušenj, zagotovo pa to ne velja za prva dva na seznamu, ki ne sodita le med najboljše najstnike, temveč kar med najboljše nogometaše sveta.

Na prvem mestu se je znašel Anglež Jude Bellingham iz Dortmunda, drugi je Jamal Musiala iz Bayerna, tretje mesto v izboru pa je zasedel nihče drug kot Benjamin Šeško. O tem, kako visoko omenjena revija rangira Šeškov potencial, vse pove že dejstvo, da se je takoj za njim na četrto mesto uvrstil zlati deček za leto 2022 Gavi, na šesto pa denimo Youssoufa Moukoko, ki je celo leto dni mlajši od Šeška in ki pri rosnih letih že igra zelo vidno vlogo v ekipi Dortmunda.

Zakaj je Šeško torej tako visoko?

Pri FourFourTwo so izbor pojasnili takole.

"Primerjave z Erlingom Haalandom so očitne. Šeško je visok 195 centimetrov, vendar pa se je zmožen z dih jemajočo hitrostjo gibati mimo obrambe. Je močan napadalec, ki zna zabijati gole z obema nogama. Vendar pa je ta 'nova vrsta' napadalcev pravzaprav nekaj, kar lahko smatramo kot staro šolo.

Prav fascinantno je, kako sta se tako Liverpool kot Manchester City zatekla k bolj tradicionalni številki 9. Šeško je napadalec stare šole – to ni igralec, ki bi ga odnašalo na stran, temveč je nekdo, ki teče v globino, kombinira s soigralci in pred golom ponuja robotsko učinkovitost. Manchester United je bil zainteresiran zanj in verjetno ga je v zadnjih dveh letih kupil vsak zagnan igralec igre Football Manager.

Julija bo prestopil v Leipzig in v pokrajini, v kateri ni več Roberta Lewandowskega, je varno staviti na to, da bo Šeško s svojo sposobnostjo zaključevanja dominiral nemškemu nogometu. Skoraj nobenega dvoma ni, da bo v Leipzig uspel. Mirno lahko stavite na to."


-    Deset najbolj vznemirljivih najstnikov na svetu (vir: FourFourTwo)

1.    Jude Bellingham (ANG, Borussia Dortmund)
2.    Jamal Musiala (NEM, Bayern Munchen)
3.    Benjamin Šeško (SLO, RB Salzburg)
4.    Gavi (ŠPA, Barcelona)
5.    Endrick (BRA, Palmeiras)
6.    Youssoufa Moukoko (NEM, Borussia Dortmund)
7.    Romeo Lavia (BEL, Southampton)
8.    Alejandro Garnacho (ARG, Manchester United)
9.    Harvey Elliott (ANG, Liverpool)
10.    Carney Chukwuemeka (ANG, Chelsea)