Bitka za Zlati čevelj: Bo Immobile prekinil desetletno prevlado treh igralcev?

Dosedanji razplet bitke za Zlati čevelj oziroma za najboljšega strelca v Evropi kaže na to, da bi se po zares dolgem času do nagrade lahko dokopal svež obraz.

Uredništvo
17. februar 2020, 2:36

Ciro Immobile vodi v bitki za najboljšega evropskega strelca. (Foto: Getty Images)

Bitka za Zlati čevelj je bila v zadnjem desetletju precej monotona, saj so se na vrhu izmenjevali le trije igralci. Kar petkrat je bil v tem času najboljši strelec evropskih prvenstev Lionel Messi, trikrat je prvo mesto pripadlo Cristianu Ronaldu, dvakrat pa Urugvajcu Luisu Suarezu, ki je nagrado osvojil tako v majici Liverpoola kakor tudi Barcelone.

V letošnji sezoni imajo vsi trije še vedno možnost, da osvojijo nagrado, a se po dobri polovici sezone zdi, da so možnosti za to veliko manjše. Cristiano Ronaldo je sicer še vedno na 'radarju', saj trenutno z 20 doseženimi goli in 40 točkami zaseda četrto mesto, Barceloninih zvezdnikov Lionela Messija in Luis Suareza pa trenutno ni niti med najboljšo deseterico.

Najbolje kaže prvemu strelcu Serie A Ciru Immobileju, ki je v majici Lazia zabil že 26 zadetkov, drugi je Robert Lewandowski s tremi manj, tretje mesto pa zaseda Erling Braut Haaland, ki je skupaj dosegel celo en zadetek več kot Lewandowski. Haalandovi zadetki v avstrijskem prvenstvu imajo nižji koeficient, po odhodu v Dortmund pa ima tudi 19-letni Norvežan zelo dobre možnosti za to, da na koncu zasede mesta povsem pri vrhu.

-    Trenutna lestvica najboljših strelcev v Evropi:

1.    Ciro Immobile (ITA, Lazio) 26 golov / 52 točk
2.    Robert Lewandowski (POL, Bayern) 23 / 46
3.    Erling Haaland (NOR, Dortmund) 24 / 40
4.    Cristiano Ronaldo (POR, Juventus) 20 / 40
5.    Timo Werner (NEM, Leipzig) 20 / 40
6.    Romelu Lukaku (BEL, Inter) 17 / 34
7.    Jamie Vardy (ANG, Leicester City) 17 / 34
8.    Sergio Aguero (ARG, Man City) 16 / 32
9.    Wissam Ben Yedder (FRA, Monaco) 16 / 32
10.    Erik Sorga (EST, FC Flora) 31 / 31