Bitka za najboljšega levega bočnega Eura: Danski adut je Joakim Maehle

Leonardo Spinazzola, Luke Shaw ali Joakim Maehle? Bitka za najboljšega bočnega branilca Eura bo neizprosna, zagotovo pa pred pričetkom turnirja v njej nihče ni videl igralca italijanske Atalante.

Klemen Kos
7. julij 2021, 1:40

Joakim Maehle je na Euru zasijal v polnem sijaju. (Foto: Getty Images)

Italijanski Atalanti se lahko kar smeji ob misli na to, kako je evropsko prvenstvo skokovito povečalo vrednost nekaterih njenih igralcev. Z dobrimi nastopi so nase opozarjali Robin Gosens, Matteo Pessina in Remo Freuler, popolna zgodba o uspehu pa je 24-letni Danec Joakim Maehle, ki je član Atalante šele od januarja letos, ko je v Italijo za 13 milijonov evrov prispel iz belgijskega Genka – kot igralec za desni bok obrambe.

Danski selektor Kasper Hjulmand je zaradi potreb ekipe Maehleja prestavil na levi bok in morebiti s tem ustvaril celo najboljšega levega bočnega branilca turnirja. Glasovi še niso bili oddani, a če bo Danska premagala Anglijo in se uvrstila v veliki finale, odlični formi nesrečnega Leonarda Spinazzole in trem asistencam Angleža Luka Shawa navkljub dvomov ne bi smelo biti.

Maehle je igralec, ki izhaja iz majhnega danskega mesteca Ostervra, prihaja pa iz nogometne družine, v kateri je njegov dedek, Kjed Pedersen, nogomet igral vse do 63. leta starosti! Igranje profesionalnega nogometa ni bilo zanj ravno samoumevno. Kot mlad nogometaš je imel težave s kolkom in je zato zelo resno razmišljal o tem, da bi prenehal igrati nogomet in odšel na študij v Združene države Amerike, kjer se je želel izobraziti v učitelja telovadbe.

"Izpolnil je že vse obrazce, da bi bil upravičen do štipendije, le nekaj dni kasneje pa mu je Aalborg k sreči ponudil profesionalno pogodbo," se spominja njegov brat in velik navijač Daniel.

Maehle je postopoma gradil lepo kariero, vendar bi zanj težko dejali, da je bil kdajkoli na Danskem viden kot 'poseben' talent. Leta 2017 je prestopil v Genk in kasneje s tem klubom osvojil naslov belgijskega prvaka, v Belgiji pa se je razvil v nogometaša, ki izstopa in ponuja nekaj več. Lani ga je v svoje vrste vabil Marseille, a je koncu prestop padel v vodo.

"Bil sem povsem skrušen. V žalosti in jezi sem celo uničil telefon," se spominja Maehle, ki je leto dni kasneje postal član kluba, ki dandanes v evropskem nogometu uživa še višjo veljavo kot Marseille.

Maehlejeva klubska kariera je v očitnem vzponu, vendarle pa je Euro 2020 turnir po katerem bo njegovo ime v nogometnih vodah naposled postalo referenčno. Maehle je na tekmi proti Walesu zadel v polno ob zmagi s 4:0, že prej je zadel v skupinskem delu na tekmi proti Rusiji, v četrtfinalu proti Češki pa je zablestel s fantastično asistenco Kasperju Dolbergu, kateremu je žogo z leve strani serviral s popolnim predložkom z zunanjim delom stopala.

Dva zadetka in sanjska asistenca pa nista vse. Maehle je na Euru skupaj proti vratom nasprotnika uperil kar sedem strelov in je v tej kategoriji na drugem mestu med vsemi igralci, tretji je po številu šprintov, četrti po številu predložkov ter deveti po številu pretečenih kilometrov.

"Ne vem, če še vedno teče," se je po koncu ene od tekem pošalil danski selektor Hjulmand.

Maehlejev agent Ivan Marko Benes trdi, da bo njegov Whatsapp pregorel od povpraševanj po danski številki 5, o njegovi priljubljenosti pa še več pove anekdota, ki jo je razkril njegov brat Daniel.

"Ostrevra je zaradi njega postala slavna po vsej Danski. V našem mestecu je le ena majhna športna trgovinica in v njej so prodali že 100 Joakimovih dresov Atalante."

Danska je s polfinalom Eura presegla vsa pričakovanja in je že zdaj ena od velikih zmagovalk Eura. A če bo Maehleju, Mikkelu Damsgaardu, Kasperju Dolbergu, Andreasu Christensenu, Kasperju Schmeichlu in ostalim danskim junakom uspel še en korak naprej, se bodo lahko mirno postavil ob bok zlati danski generaciji iz leta 1992.

In stali v isti liniji kot legendarni Peter Schmeichel, John Jensen, Flemming Povlsen, Kim Vilfort in Brian Laudrup, ki so spisali eno največjih turnirskih senzacij v zgodovini nogometa.