Blagoslov in prekletstvo: 'Portugalska' stran Olimpije veliko daje, a preveč jemlje

Olimpija ima najboljši napad v domačem prvenstvu, za kar si lep del zaslug lahko pripiše stran, na kateri delujeta Rui Pedro in David Sualehe. A v isti sapi je treba izpostaviti vse več negativnih lastnosti, ki jih na svojih igralnih mestih uprizarjata oba Portugalca.

Uredništvo
4. september 2023

David Sualehe in Rui Pedro sta pomembna člena Olimpije. (Foto: pigac.si)

Jing – jang, pekel – raj, črno – belo. Nasprotja se nahajajo vsepovsod okoli nas in na slehernem koraku v naših življenjih. In še kako zelo se privlačijo. Tako močno, da se človek zna znajti v precepu, če je od tega več koristi ali nemara škode? Tudi zato imajo nasprotja tako privlačen čar.

Z določeno obliko nasprotja se v še sveži tekmovalni sezoni soočajo tudi pri ljubljanski Olimpiji, pri aktualnem državnem in pokalnem prvaku ter tretji slovenski ekipi, ki bo okusila slast igranja v skupinskem delu katerega od evropskih tekmovanj. Od nasprotja, ki ga nameravamo predstaviti v spodnjih vrsticah, imajo Zmaji veliko koristi, a v zadnjem obdobju vse več škode.

Leva stran Olimpijine postave je močno obarvana v portugalske barve, Tam najbolj pogosto in družno delujeta David Sualehe, ki je zadolžen za bolj obrambne zadolžitve, in Rui Pedro, ki mu je pripeta etiketa bolj napadalno usmerjena igralca. Nogometaša nima težav z jezikovnimi barierami, a imata težavo z vzpostavitvijo konsistence pri igrah in učinku.

Na enem polu, tistem bolj pozitivnem za podpornike ljubljanskega kluba, so benefiti, ki jih Portugalca prinašata ob levi stranski črti terena. Doslej sta lepo zapolnila statistiko, kjer se beležijo doseženi zadeti in ponujene asistence. Na drugem polu pa imamo spodrsljaje in nezgode, ki so Olimpijo v zadnjih tednih zaradi navidezne nonšalance stali nekaj zadetkov in na prelahek način izgubljenih točk.

25-letni Rui Pedro je v aktualni sezoni Prve lige Telemach za Olimpijo odigral šest tekem in prispeval štiri zadetke, s čimer je prvo strelsko imel kluba. Ob tem je hitronogi in eksplozivni Portugalec prispeval še dve asistenci. Ob razširitvi slike še na evropska tekmovanja, je Pedro odigral tudi osem evropskih tekem, vse je začel v prvi postavi, in prispeval dva zadetka.

Leto dni starejši Sualehe se je slovenskemu občinstvu že zasidral v male možgane kot igralec, ki pošilja natančne predložke z bočnega položaja in ima, kot radi slikovito rečemo, mehko nogo. Mož iz Porta je v prvoligaškem prvenstvu odigral tri tekme, odigral nekaj manj kot polovico vseh igralnih minut, ki so bile na voljo, in prispeval asistenco ob porazu Zmajev proti Celju z 2:4. Sualehe je v Evropi dodal spoštovanja vrednih sedem nastopov.

Njuna kemija na levi strani je opazna, a izpostaviti velja tudi pomanjkljivosti. Individualne ter tehnične napake se kopičijo iz tekme v tekmo, zadnja se je v Prekmurju proti Muri Pedru primerila na zadnji nedeljski tekmi. Evidentno je, da Portugalca dajeta premalo v fazi obrambe, saj je prav po njuni strani pogosto ogromno prepiha in nevarnega prometa s strani tekmečevega moštva. Na trenutka igralca z Iberskega polotoka delujeta odsotno ali nezainteresirano, rada pozabita na obrambne zadolžitve, kar v Olimpijinem zgoščenem urniku zahtevnih tekem terja davek.

Če želimo ta zapis skleniti s pozitivnim tonom s stališča zeleno-belih, potem je treba poudariti, da je reprezentančni premor za Zmaje prišel kot naročen, to pa je v televizijske kamere pred in po tekmi z Muro večkrat nazorno poudaril, skoraj zlogoval, trener Joao Henriques. Prav v fazi branjenja ima Olimpija največ rezerv in ko (če) bo portugalskemu strategu uspelo oba rojaka 'zategniti', učvrstiti in usmeriti nazaj na pravi kolovoz, potem se bo pol profita 'portugalske' strani povečal, negativni učinki pa občutno zmanjšali.

 

Standings provided by Sofascore