Bo 17 golov tudi tokrat dovolj za strelsko krono?

Pred zadnjim krogom prvenstva je povsem odprt boj za najboljšega strelca prvenstva, zna pa se zgoditi, da bi že šestič v zadnjih enajstih letih za strelsko krono zadostovalo vsega 17 golov.

Klemen Kos
22. maj 2019, 10:19

Foto: SPS

Pred zadnjim krogom državnega prvenstva je odprto le še eno vprašanje in sicer kdo bo ob Mariboru , Olimpiji in Domžalah kot zadnji ujel vlak za evropske pokale. Kandidata sta Mura in Celje, ki bosta to vprašanje razčistila kar med seboj, saj bo prav v zadnjem krogu Mura pred svojimi navijači gostila Celjane. Celjane v Evropo pelje le en scenarij in sicer zmaga v Fazaneriji, medtem ko bi Muri zadostovala že ena točka. Z izjemo tretjega in četrtega mesta so vse pozicije na prvenstveni lestvici determinirane že pred zadnjim krogom, kar hkrati pomeni, da bo v dodatnih kvalifikacijah za obstanek v ligi igrala Gorica, ki bo prvoligaški status po vsej verjetnosti branila proti trenutno drugo uvrščeni ekipi druge slovenske lige Sežani.

Kronaveter in Zahović, le Zahović ali kdo drug?
Pred zadnjim krogom je povsem odprt boj za najboljšega strelca sezone in sicer trenutno na lestvici s 17 zadetki kraljujeta dva igralca – Rok Kronaveter, še vedno igralec Olimpije, in Luka Zahović iz Maribora. Ker Kronaveter za Olimpijo po najavi slovesa v letošnji sezoni ne bo več igral, škarje in platno v rokah drži Zahović, ki je danes z dvema goloma proti Krškemu ujel Kronavetra in je krog pred koncem sezone v zelo dobrem položaju , da že drugo sezono zapovrstjo osvoji naslov strelskega kralja lige. Maribor bo v zadnjem krogu gostoval v Domžalah, ni pa strelski boj odvisen le od Kronavetra in Zahovića, temveč imajo teoretične možnosti tudi njuni najbližji zasledovalci. Luka Majcen iz Triglava je denimo dosegel le en zadetek manj, Rok Sirk iz Mure dva manj, Milan Tučić iz Rudarja pa tri.

V lanski sezoni je Zahović strelsko krono osvojil z 18 doseženimi zadetki, zanimiv pa je podatek, da je od sezone 2008/09 naprej kar petkrat strelski kralj 1. SNL dosegel točno 17 golov. V zadnjih petih sezonah celo trikrat oziroma štirikrat, če računamo še trenuten položaj na lestvici najboljših strelcev.

Prva slovenska liga že dolgo ni izstrelila golgeterja, ki bi v eni sezoni zabil več kot 20 golov. V zadnjih enajstih letih je to uspelo le dvema igralcema in sicer v sezoni 2009/10 Milanu Ostercu (23 golov) in v sezoni 2011/12 Daretu Vršiču, ki je še kot član Olimpije dosegel 22 golov. V zadnjih petih sezonah je bil strelsko še najbolj učinkovit najboljši strelec lige prav Zahović, ki je lansko sezono sklenil z 18 zadetki.
loading...