Bravo se je kot zadnji uvrstil v Evropo: Kaj se v žrebu obeta slovenskimu kvartetu?

Bravo se je po slavju Rogaške v finalu slovenskega pokala kot zadnji slovenski predstavnik uvrstil v evropske pokale.

Uredništvo
25. maj 2024

Bravo (Foto: Uradni facebook profil kluba)

Celje, Maribor, Olimpija in prvič doslej Bravo. To je slovenski kvartet, ki bo v sezoni 2024/25 zastopal slovensko prvenstvo v evropskih klubskih pokalih, s tem pa bo tudi posredno vpleten v revolucionarno evropsko sezono, v kateri bo v vseh paradnih tekmovanjih nastopil nov format tekmovanja.

Kaj torej pred žrebom čaka slovenske predstavnike oziroma kakšen je njihov izhodiščni položaj?

CELJE

Celjani bodo kot državni prvaki s tekmovanjem začeli v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov, v katerem ne bodo imeli statusa nosilcev. Prva tekma prvega kroga bo na sporedu 9. ali 10. julija, žreb pa opravljen že 18. junija.

Seznam potencialnih nasprotnikov Celja je dolg, v grobem pa bi ga lahko razdelili v dve kategoriji – premagljivi in zelo težko premagljivi. V prvem so ekipe kova HJK Helsinki, Flora Talin, KI Klakvsik, Shamrock Rovers, Lincoln Red Imps, The New Saints, RFS Riga in Petrocub iz Moldavije, v drugem pa je pet ekip, katerim bi se Celjani zagotovo radi izognili.

To so Ferencvaros, Slovan iz Bratislave, azerbejdžanski Qarabag, romunski prvak FCSB ter stari znanec Olimpije Ludogorec iz Razgrada.

MARIBOR

Maribor bo prvo evropsko tekmo odigral 11. julija, in sicer bo edini slovenski predstavnik v kvalifikacijah za uvrstitev v ligo Europa. Maribor bo imel v prvem krogu status nosilca, trenutno pa še ni povsem definirano, katere ekipe bodo med možnimi nasprotniki. Nekaj imen je že znanih in že iz njih je razvidno, da Mariborčane še zdaleč ne čaka lahko delo – bolgarski pokalni prvak Botev, slovaški Ružomberok, romunski pokalni zmagovalec Corvinul

OLIMPIJA IN BRAVO

Olimpija in Bravo bosta zastopala slovenske barve v kvalifikacijah za uvrstitev v konferenčno ligo. Olimpija bo evropsko sezono začela najkasneje med vsemi štirimi slovenskimi predstavniki, saj bo prva tekma drugega kroga kvalifikacij na sporedu šele 25. julija.

Bravo bo tekmovanje začel v prvem krogu, prva tekma pa bo na sporedu 11. julija.