Britanski premier je zagret za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2030

Po letu 1966 Anglija še ni gostila svetovnega prvenstva. To želijo Angleži spremeniti, zato bodo za organizacijo mundiala kandidirali kot Velika Britanija, pričakujejo pa tudi pridružitev Irske.

Uredništvo
2. marec 2021, 8:17

Foto: Getty Images

Britanski premier Boris Johnson je navdušen nad idejo, da bi svetovno prvenstvo leta 2030 gostila Velika Britanija, skupaj z Irsko.

Velika Britanija je pogorela s kampanjo za organizacijo mundiala 2018, ki ga je nato gostila Rusija. Kandidatura takrat je stala 19 milijonov funtov. 

"Nogomet želimo leta 2030 vrniti domov. Verjamem, da smo pravi za organizacijo svetovnega nogometa. To je dom nogometne igre, trenutek je pravi. To bo sijajno za našo državo," je za The Sun povedal Johnson.

Britanci so na novi kandidaturi začeli delati po polomu leta 2018, zadali pa so si cilj, da bodo poizkusili drugače kot nazadnje. Vlada Velike Britanije je za ta namen namenila 2,8 milijona funtov sredstev, pričakovati pa gre, da se bo prizadevanjem za zagon nove kandidature pridružila še Irska.

Proces za vložitev kandidatur bo na Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) stekel prihodnje leto. 

Mundial leta 2022 bo gostil Katar, leta 2026 pa se karavana najboljših reprezentanc na svetu seli v ZDA, Kanado in Mehiko.

Anglija je svetovno prvenstvo nazadnje gostila leta 1966. 
 
adplus-dvertising