Če ne bo odločnosti, grozi 'francoski' scenarij: Angleži so se nekako privlekli do polfinala Eura, jih nocoj lahko preseneti Nizozemska?

Angleži so imeli s prvimi finalisti Eura Španci precej bolj enostavno pot do polfinala. Gareth Southgate bo nocoj za uspeh potreboval dobro predstavo ekipe.

Miha Zupan
10. julij 2024

(Foto: Getty Images)

Evropsko prvenstvo je v zaključni fazi. Potem ko so se za prvo prosto mesto v velikem finalu med seboj udarili Francozi in Španci (zmagali so slednji), bo drugega finalista dal par Anglija-Nizozemska.

Angleška reprezentanca je na igrišču pokazala zelo malo. V skupini so odigrali solidnih prvih petnajst minut proti Srbiji, vse ostalo pa je bilo za pozabo. V osmini finala proti Slovaški jih je po obupni predstavi tik pred zdajci s spektakularnimi škarjicami rešil Jude Bellingham, ki je sicer odigral zelo povprečno, da ne rečemo kar slabo. Proti Švicarjem v četrtfinalu je bil rešitelj Bukayo Saka, igra Southgateovih varovancev pa je bila za odtenek boljša kot proti Slovakom, a še vedno preslaba glede na kvaliteto posameznikov.

Potem ko je bil na začetku turnirja plaz kritik usmerjen predvsem v selektorja Garetha Southgatea, se je angleška javnost po še eni medli predstavi zdaj spravila na kapetana Harryja Kanea. Čeprav je dosegel dva od petih angleških golov na tem turnirju, se zdi, da njegova igra preprosto ni na ravni, ki smo jo vajeni. Na tekmi proti Švici se je samo 27-krat dotaknil žoge, kar je zelo malo za enega ključnih igralcev angleškega moštva.

Eden od razlogov bi lahko bil poškodba hrbta, ki jo je utrpel tik pred Eurom in zaradi katere morda ni v idealni fizični formi. Pojavile so se celo zahteve, da bi ga moral Southgate za polfinalni obračun z Nizozemci posaditi na klop in dati priložnost komu drugemu, vendar je verjetnost, da se bo to zgodilo zelo majhna. Southgate Kaneu popolnoma zaupa in ni nagnjen k radikalnim posegom v sestavo ekipe.

Angleški nasprotniki Nizozemci so v skupini s Poljsko, Francijo in Avstrijo zasedli šele tretje mesto. Poljake so s težavo premagali potem, ko so že zaostajali, s Francozi so odigrali dolgočasen remi, proti Avstrijcem pa so v lepi tekmi izgubili. Tretje mesto se je na koncu izkazalo za dobro stvar, saj so imeli Tulipani precej lažjo pod v polfinale kot drugouvrščeni Francozi. Gladka zmaga nad Romuni in zelo težko izbojevan triumf proti odličnim Turkom je Oranje pripeljal med štiri najboljše, kjer se razglašenih Angležev gotovo ne bodo preveč ustrašili.

Najbolj sta se v oranžnem dresu doslej izkazala Liverpoolov Cody Gakpo, ki je dosegel nekaj ključnih golov in zimzeleni Memphis Depay, ki je s tistim belim trakom na glavi še posebej opazen. Selektor Ronald Koeman, ki je tik pred začetkom prvenstva zaradi poškodbe ostal brez enega glavnih zvezdnikov, Frankieja De Jonga, je uspel kolikor toliko stabilizirati moštvo po ne preveč prepričljivih kvalifikacijah, uvrstitev v polfinale pa lahko ocenimo kot lep uspeh.

O Gakpu je Koeman povedal: "Njegov začetni položaj je na levi, ker je zelo nevaren, če pride v situacijo ena na ena z desnim branilcem. Ko je nekoliko utrujen, igra rajši na položaju devetice. Na tem turnirju igra na visokem nivoju, morda je celo naš najpomembnejši igralec. Upam, da se bodo ostali dvignili na njegovo raven."

O favoritu na tem srečanju je težko govoriti. V normalnih razmerah bi bili glede na kvaliteto to nedvomno Angleži, ki pa so doslej pokazali tako malo, da ne bi bilo nobeno posebno presenečenje, če bi jih Nizozemci izločili in se prvič po letu 1988 uvrstili v finale evropskega prvenstva. Tudi pred 36 leti je bil Euro v Nemčiji, naslov evropskega prvaka, ki so ga osvojili Van Basten, Gullit in Rijkaard pa do danes ostaja edina lovorika v zgodovini nizozemske reprezentance.

Angleži so svojo edino reprezentančno lovoriko, naslov svetovnih prvakov, osvojili že davnega leta 1966, z evropskim naslovom pa se še nikoli niso okitili. Po bolečem porazu v finalu proti Italijanom pred tremi leti, se zdi to priložnost generacije, ki je ne smejo izpustiti. Zato bo pritisk še večji kot je sicer.