Celjane danes čaka zelo zanimiv nasprotnik: Flora nima niti enega tujca, povprečna starost ekipe znaša 22 let

Celjani bodo evropsko pot začeli proti prvaku Estonije Flori iz Talina.

Uredništvo
10. julij 2024

(Foto: uradna spletna stran kluba)

Nogometaši Celja bodo prvo evropsko tekmo igrali na stadionu Lillekula, ki je sicer poznan tudi po svojem sponzorskem imenu A. Le Coq Arena. Na tem stadionu je v preteklosti že igralo več slovenskih klubov in tudi slovenska izbrana vrsta, s kapaciteto 14.336 mest pa velja za daleč največji stadion v Estoniji.

Nogomet v Estoniji nima ravno visokega dosega, zato ni bojazni, da bi Celjani tekmo igrali v kakšni pretirano vroči atmosferi – v tem letu je Flora le enkrat igrala pred več kot 3.000 gledalci, obračun prvega kroga kvalifikacij v prejšnji sezoni proti Rakowu pa je denimo igrala pred 3.200 gledalci.

Flora Talin ima sicer zelo zanimivo strukturo ekipo, ki je marsikje – tudi v Sloveniji – malodane nepojmljiva. V ekipi Flore namreč ni niti enega tujega nogometaša, povprečna starost moštva pa znaša vsega 22.1 let – to povprečje izrazito dviguje 35-letni Sergei Zenjov, eden mednarodno najbolj uveljavljenih estonskih nogometašev, ki je denimo igral tudi za Blackpool v Angliji, Karpati v Ukrajini, Qabalo v Azerbejdžanu in Cracovio na Poljskem.

Flora ima štiri estonske reprezentante, tik pred tekmo s Celjem pa je moštvo okrepil še nekdanji član Domžal Ranno Sappinen, ki velja za enega najboljših nogometašev v Estoniji.

"Želimo igrati svojo igro in biti pogumni. Doma moramo prevzeti pobudo. S tem ne mislim na posest žoge, temveč na nadzor tekme," je dan pred tekmo povedal trener Flore, 41-letni Norbert Hurt.