Boštjan Cesar ob slovesu od reprezentančnega grba

Cesar: V reprezentanci mora biti red

Poslavljajoči se kapetan Slovenije Boštjan Cesar svojim naslednikom v reprezentanci polaga na dušo, da morajo v ekipi vladati hierarhija, red in trdo delo. "Hvala navijači, ker ste bili 15 let naš 12. igralec."

Miran Zore
28. marec 2018, 9:30

(Foto: SPS)

Med polčasom včerajšnje tekme, potem ko je že zadnjič slekel reprezentančni dres, je Boštjan Cesar odgovarjal na novinarska vprašanja. Uvodoma je priznal, da ga je, ko je videl navijače in soigralce, kar malce stisnilo pri srcu, saj se je zavedel, da je zdaj pa res konec njegove 15 let trajajoče reprezentančne zgodbe. 

"To je bila najtežja tekma doslej, najbolj čustvena. Vesel sem, da je trajalo toliko časa, da sem bil lahko del te reprezentance. S ponosom sem nosil dres slovenske reprezentance. Da je konec, sem se zavedel na zadnjem sestanku s selektorjem, tako da sem se na današnje slovo lahko pripravil. Dva tedna sem razmišljal in ni bilo lahko. Ko sem videl navijače in soigralce, me je kar malo stisnilo. Nerad sicer spuščam solze in ne spomnim se, kdaj sem nazadnje jokal. Emocije so vseeno nekontrolirane, verjetno pridejo tudi solze."

Boštjan Cesar je v 15 letih odigral 101 tekmo in zabil 10 golov. Igral je pod vodstvom petih različnih selektorjev, bil kapetan, nastopil na svetovnem prvenstvu. Vrhunec zanj pa je prav SP 2010.

"Od vsakega selektorja sem se nekaj naučil. V zadovoljstvo mi je bilo sodelovati z vsemi. Vsi rezultati, ki smo jih dosegli, so bili pomembni, bi pa kot vrhunec izpostavil svetovno prvenstvo v Južni Afriki."

Cesar je že pred včerajšnjo tekmo dejal, da je sam še želel igrati za Slovenijo, a ga novi selektor Tomaž Kavčič v svojih načrtih ni videl. Včeraj se je zato soočil z vprašanjem, kako bo, če bo selektor nekoč drug oziroma če si že sedanji premisli.

"Definitivno sem odigral zadnjo tekmo. Moja zgodba je končana."

Boštjan Cesar
(foto: SPS)


Kapetanska funkcija je Cesarja močno zaznamovala. Izžareval je močno prezenco na igrišču, bil je nepopustljiv in tudi sicer izjemno timski igralec. Ob slovesu je poudaril, kako pomembno je, da v ekipi vlada hierarhija.

"V karieri sem se od starejših igralcev veliko naučil. Igral sem z nekaterimi velikimi imeni. Takšni igralci imajo karizmo, da dvignejo in pomagajo mlajšim igralcem. Reprezentanca je sicer malce specifična, ampak red mora biti, treba se ga je držati. Igralci morajo imeti jasen cilj in dati od sebe sto odstotkov na vsakem treningu in na vsaki tekmi."

Cesarjevo slovo je spremljala skromna kulisa. Tekma z Belorusijo je na tribune stožiškega stadiona privabila komaj nekaj več kot štiri tisoč gledalcev, kar zagotovo ni atmosfera, ki bi si jo rekorder po številu nastopov v slovenskem dresu zaslužil.

"Vedel sem, da glede nasprotnika ni izbire. Želel bi si več ljudi, ampakk hvala vsem, ki so prišli in so bili teh 15 let naš 12. igralec. Začutil sem jih."

Tudi ob tej priložnosti je Cesar za konec spregovoril o svojih načrtih za prihodnost. Zaenkrat je plan nadaljevati z igranjem za Chievo: "Osredotočen sem na Chievo, hočem ostati na tej ravni. Verjamem, da lahko še igram, tudi o podaljšanju pogodbe se že pogovarjamo. Želja je, da kariero končam v Veroni."
 
adplus-dvertising