Cholov stroj je znova povsem uglašen: Je napočil čas za Atleticov naslov?

Atletico iz Madrida je po zmagi proti Barceloni še bolj konkretno napovedal pohod na lovoriko, ki je bila v dolgih letih prevlade Barcelone in Reala zanj nedotakljiva. Zakaj je Atletico močnejši kot je bil v prejšnjih letih?

Klemen Kos
23. november 2020, 1:51

Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze

Ko je Atletico iz Madrida v izdihljajih prestopnega roka sklenil spektakularen prestop Luis Suareza, ni bilo malo takšnih, ki so pomislili na to, da bi Španija lahko dobila manj 'dolgočasnega' prvaka, kot ga je vajena že več desetletij zapovrstjo. V La Ligi so klubi odigrali med osem in deset tekem, kot kaže pa so se tiha pričakovanja uresničujejo – a ne le zaradi Luisa Suareza.

Atletico je ekipa, katere značilnosti zna na pamet zdrdrati že vsak občasen spremljevalec nogometa, ki Atletico enači s pojmi kot so disciplina, trdoživost ali granitna obramba. Atletico svojega izročila ni spreminjal in ostaja zvest svojim načelom, vendarle pa je težko spregledati, da v novi sezoni v napadu deluje bolj inovativno, kreativno in drzno kot dostikrat v zadnjih letih. V domačem prvenstvu je neporažen že od februarja, v novi sezoni je doslej dosegel več golov kot Real Madrid ali Barcelona, po sobotni zmagi proti Barceloni – prvi prvenstveni v eri Diega Pabla Simeoneja – pa se v Španiji številno sprašujejo isto vprašanje: Je Atletico zrel za prvi naslov po sezoni 2013/14?

Kaj je pri Atletico tako drugače, da se nenadoma njegov naslov prvaka sploh več ne sliši kot pobožna želja?

Joao Felix
Atletico v resnici v prejšnji sezoni ob plašnem in neizrazitem Joau Felixu ter strelsko 'zakrčenem' in dolgo poškodovanem Diegu Costi ni imel nikakršnih možnosti za zares odmeven dosežek. Preporod Joaa Felixa je nedvomno pognal in oživil celotno moštvo, ki je v prejšnji sezoni zelo pogrešalo nekoga, kot je bil Antoine Griezmann. Joao Felix v novi sezoni zabija gole, podaja, navdušuje s svojim fantastičnim nogometnim znanjem in počasi celo postaja nov obraz španske La Lige za prihodnost. Dandanes se 127 milijonov evrov, kolikor jih je Atletico vložil v njegov nakup, ne zdi več taka pregreha, ob razigranem Portugalcu pa so zaživeli in oživeli tudi številni drugi igralci, katerih krivulje so bile v prejšnjih letih že v padu – to še posebej velja za vezista Kokeja, povratnika v špansko reprezentanco, in Saula Nigueza, še pred leti enega najbolj
zaželenih mladih vezistov v Evropi.

Uspešni kadrovski posegi
Italijan Andrea Berta velja za enega največjih ekspertov na področju nogometnega kadrovanja, v zadnjih dveh letih pa so bile njegove veščine še posebej na preizkusu, saj je moral Atletico tako rekoč v enem letu sestaviti novo ogrodje ekipe. Klub so istočasno zapustili Luis Filipe, Lucas Hernandez, Rodri, Antoine Griezmann in Diego Godin, zato je bilo zelo pomembno, da Atletico poišče ustrezne zamenjave. Njihov efekt morda ni bil viden takoj, a dandanes je že jasno, da je Berta s svojimi sodelavci opravil zelo dobro delo – Brazilca Felipe in Renan Lodi sta bila popoln uspeh, po začetnih težavah pa to dandanes velja tudi za že omenjenega Joaa Felixa in Marcosa Llorenteja. Pri tem ne gre pozabiti še na povratnika Yannicka Carrasca, ki po povratku s Kitajske znova spominja na svoje najboljše čase.

Kot celota Barcelona in Real Madrid že dolgo nista bila tako šibka
Atletico je imel v preteklosti tudi močnejše ekipe, a je bil naslov prvaka ob Messijevi Barceloni in Ronaldovemu Realu praktično nedosegljiv. Barcelona in Real sta vselej držala tako močan tempo, da mu Atletico ni mogel slediti,v letošnji sezoni pa vse bolj kaže na to, da bo tempo določal kar Atletico. Barcelona z goro težav na svojih ramenih za Atleticom zaostaja že za velikanskih devet točk, madridski Real pa s tekmo več za tri.

Ob trenutni jalovi formi Barcelone in Reala je celo bolj na mestu pomislek, koliko časa bosta oba velikana Atletico držala na 'distanci' kakor vprašanje, kdaj bosta zaostanek zmanjšala oziroma iznićila.