Cityjeva (Guardiolina) obsesija z branilci: 453 milijonov v štirih letih!

Pep Guardiola misli zelo konkretno, ko trdi, da se velika ekipa začne graditi z dobro obrambo. Za nakupe branilcev je City pod njegovim mandatom v štirih letih zapravil skoraj pol milijarde evrov!

Uredništvo
28. september 2020, 11:22

Foto: Getty Images

Manchester City je včeraj zvečer potrdil prihod portugalskega branilca Rubena Diasa, s katerim je znova dvignil letvico pri odškodninah, ki jih je v zadnjih štirih letih plačeval za nakupe branilcev. Prestop 23-letnega Portugalca je težak kar 68 milijonov evrov, resda pa ga je nekoliko ublažila 'protiprodaja' Nicolasa Otamendija, ki se je v obratno smer podal za 15 milijonov evrov, kar je za igralca pri 32 letih precej visok znesek.

Izmenjava Diasa in Otamendija je bila tako vsaj v manjši meri tudi računovodski trik, ki pa ne spreminja dejstva, da je City pod vodstvom Pepa Guardiole v pičlih štirih letih za nakupe branilcev plačal več 450 milijonov evrov. V povprečju je to več 100 milijonov evrov na sezono za krepitev obrambne vrste, ki pa navkljub megalomanskim investicijam nikoli ni ravno slovela kot ena najbolj granitnih v Evropi.

Dias je z 68 milijoni evrov nov Cityjev rekorder, pred njim pa se je na stadion Etihad preselila še kopica igralcev, v katere je City vložil ogromno denarja, a z njimi dosegel bolj mešan efekt. Pregrešno drag je bil Diasov rojak Joao Cancelo, za katerega je City plačal 65 milijonov evrov (odškodnina je bila tudi v tem primeru kompenzirana s prodajo Danila v Juventus), ki je v minuli sezoni v prvenstvu zbral vsega 17 nastopov, njegova tržna vrednost pa je danes celo dvakrat nižja od odškodnine, ki jo je vanj vložil City.

Kdo še sestavlja Cityjev astronomski račun za branilce?

Takoj za Diasom in Cancelom je Aymeric Laporte, ki je prav tako stal 65 milijonov evrov. Nekdanji član Athletica je pri Cityju pustil dober vtis in je navkljub zajetni odškodnini viden kot uspešen nakup, veliko manj pa to velja za naslednja dva v vrsti – Benjamina Mendya, skoraj 58 milijonov evrov dragega prišleka iz Marseilla, ki je bil velik del svojega časa pri Cityju izven pogona zaradi poškodb, ter Johna Stonesa, ki je leta 2016 ob prihodu iz Evertona za 55 milijonov evrov postal najdražji branilec v zgodovini nogometa.

Ogromno denarja je City vložil tudi v bočnega branilca Kyla Walkerja (52 milijonov evrov), tukaj pa sta še novinec izpred nekaj tednov Nathan Ake (45 milijonov evrov) in Brazilec Danilo (30 milijonov evrov), ki je vmes že zapustil klub. Nekaj malega sta k skupnemu računu dodala še Španec Angelino (12 milijonov evrov, vmes že zapustil klub) in Ukrajinec Oleksandr Zinčenko, ki v omenjeni druščini kot igralec za 2 milijona evrov zveni kot nekakšen jugo med mercedesi.