Cveti še en sijoč predstavnik angleške mlade garde: Bukayo Saka je postal igralec za 100 milijonov evrov

Poleti 2021 je Bukary Saka zapravil odločilno najstrožjo kazen v finalu evropskega prvenstva, danes pa je mladenič najprijetnejše presenečenje svetovnega prvenstva v Katarju in izstopajoči člen Anglije.

Uredništvo
5. december 2022

Bukary Saka je pomemben člen Anglije na svetovnem prvenstvu v Katarju. (Foto: /)

Veliki finale evropskega prvenstva 2020, ki se je igral 11. julija 2021. Mesto? Kultni Wembley v Londonu. Tekmeca? Zgodovinska rivala Anglija in Italija. V igri je bila prestižna lovorika, evropski naslov. Tekma se je zavlekla v podaljške, podaljški v najstrožje kazni, tam pa se je spisala kruta usoda.

Mladi in nadvse talentirani Bukayo Saka je v igro vstopil v 71. minuti rednega dela tekme, ko je na terenu zamenjal Kierana Tripierja. Golobradi Saka si je s prizadevnostjo, napredkom in začudenja vredno visoko stopnje umirjenosti kasneje v finalnem večeru priboril možnost izvedbe najstrožje kazni v zadnji seriji. Zalet, strel … in brez zadetka. Saka je zapravil strel z bele pike, Italija je postala evropska prvakinja, Anglija pa se je obrisala pod nosom. Do naslednjič.

Hiter preskok leto in pol naprej. Zgodovinsko svetovno prvenstvo v Katarju, prvo, ki se igra v koledarski jeseni oziroma zimi. Medtem je Londončan dopolnil 21 let, predstavlja pomemben člen Arsenala, vodilne ekipe Premier League, in seveda je znova del ekspedicije Treh levov na velikem tekmovanju. Zdi se, da so stare rane pozabljene in zaceljene, saj Saka izstopa na zelenici in nudi levji delež pomoči pri tem, da se angleški voz suvereno pelje po poti, ki obeta nekaj velikega.

Bukayo Saka v Katarju navdušuje in na Otoku ter širše ni nikogar več, ki bi dvomil v to, da je mladenič ustrezen kader za nastopanje na najvišji ravni. Tri odigrane tekme na mundialu so poskrbele za tri dosežene zadetke, s čimer Saka vlaga kandidaturo za najbolj prijetno presenečenje turnirja. Tri četrtine tekem je začel v prvi postavi, na terenu je preživel 59% absolutnega igralnega časa, sodeloval pa je pri četrtini vseh angleških zadetkov na tekmovanju.

Faktor X v njem vidi tudi selektor Gareth Southgate. Nekdanji nogometaš je Sakaju ponudil priložnost za igro od prve minute na prvi tekmi na izpadanje. Proti Senegalu se je Southgate za Sakaja odločil na račun Marcusa Rashforda in ne bi mogel sprejeti boljše odločitve. Saka je z desne strani napada kreiral nevarne akcije, iz napada v napad dokazoval hitrost in spretnost ter z nesebičnostjo v igro redno vključeval Harryja Kanea in Phila Fodena. Nagrada za enkraten večer je prišla v 57. minuti, ko je Saka izkoristil podajo Fodena in z golom za 3:0 zapečatil usodo Afričanov v osmini finala.

Nekaj minut kasneje je selektor Treh levov Sakaja poklical na klop, kar lahko mirno razumemo kot gesto spoštovanja in odobravanja. Navijaška srenja je imela čast glasno zaploskati mlademu napadalnemu vezistu, s tem je Saka dobil nekaj 10 minut počitka pred naslednjimi obračuni, kjer očitno Southgate znova smrtno resno računa na Londončana.

V soboto bo nogometni svet doživel prvi pravi vrhunec aktualnega svetovnega prvenstva. V večernem terminu se bosta za mesto v polfinalu pomerila tradicionalna nogometna giganta Anglija in Francija. Otočani bodo v vlogi izzivalca, a to jim lahko tudi ustreza. Na vidiku so velike stvari in poraz z zadnjega evropskega prvenstva, ki ga je Saka še posebej težko prebavil, je le dodatna motivacija.

Saka ima vso pravico biti nadvse samozavesten in odločen. Produkt Arsenalove nogometne akademije in njegovega izobraževalnega sistema je prišel do točke, ko je povsem zasluženo deležen statusa prvokategornika. Do tega je prišel na krilih izjemne klubske sezone, v kateri je na 14 odigranih tekmah za Topničarje v elitni Premier League prispeval štiri zadetke in šest asistenc, s čimer je eden najbolj učinkovitih nogometašev svojega kluba.

Po nekaterih podatkih je Sakajeva aktualna tržna vrednost nekje med 90 in 100 milijoni evrov in ne poznamo veliko vrstnikov, ki bi segali v ta razred. Z matičnim klubom ima čvrsto in donosno pogodbo do poletja 2024, zadnja eksplozija v reprezentančnem dresu pa mu je vsekakor odprla odlična pogajalska izhodišča ob morebitnih novih pogajanjih.