De Boer postaja sinonim za neuspeh: Tako slabo ni začel še noben nizozemski selektor

Novi nizozemski selektor Frank De Boer je bil že ob prevzemu funkcije od Ronalda Koemana deležen številnih pomislekov, ki so se vsaj doslej izkazali za upravičene.

Uredništvo
12. november 2020, 1:09

Foto: Getty Images

Ko je nizozemska nogometna zveza (KNVB) objavila, da bo Ronalda Koemana na klopi članske izbrane vrste nasledil njen nekdanji kapetan Frank De Boer, bi težko dejali, da je na Nizozemskem ob tej odločitvi zavladala kakšna posebna evforija.

Uspešnega Koemana, ki je zelo zanimivo nizozemsko generacijo (Van Dijk, de Ligt, van de Beek, de Jong, Depay …) popeljal do drugega mesta v ligi narodov, je nasledil trener, ki ima po odhodu iz Ajaxa za seboj same črne trenerske epizode. Pogorel je na klopi Interja , pogorel je na klopi Crystal Palaca, pogorel je celo na klopi najbolj ambicioznega ameriškega kluba zadnjih let Atlante Uniteda. Če bi sodili po začetku njegove reprezentančne kariere, podoben scenarij tudi na klopi nizozemske reprezentance ni za izključiti.Nizozemska z njim v sedlu še ni odigrala nobene zares pomembne tekme, kljub temu pa trenutna podoba tulipanov na vliva pretirane samozavesti. Pod de Boerjevim vodstvom Nizozemska na prvih štirih tekmah še ni zmagala, kar se v zgodovini nizozemskega nogometa ni pripetilo še nobenemu nizozemskemu selektorju.

De Boer je debitiral na prijateljski tekmi proti Mehiki in doživel poraz z 0:1, nato sta sledili gostovanji v Bosni in Hercegovini (0:0() in Italiji v sklopu lige narodov (1:1), včeraj pa je na prijateljski tekmi Nizozemska remizirala s Španijo in serijo podaljšala na štiri tekme brez zmage.

Nizozemska je bila v prvi izvedbi lige narodov ena bolj impresivnih reprezentanc v tekmovanju, v drugi pa kaže veliko bolj bledo podobo, saj v skupini s Poljsko, Italijo in Bosno in Hercegovino po štiri tekmah zaseda šele tretje mesto.