Dilema Luke Elsnerja: Le Havre ponuja stabilnost, Reims pa milijonski proračun za okrepitve in možnost kreiranja ekipe po lastnih željah

Reims, ki se zanima za Luko Elsnerja, je za Le Havre povsem drug svet. Če bo Elsner pristal na stadionu Auguste-Delaune, bo prvič v karieri lahko kadroval zares ambiciozno in z realnim denarjem.

Miran Zore
15. maj 2024

(Foto: uradna spletna stran kluba)

Luka Elsner mora z Le Havrom odigrati le še tekmo z Marseillom, nato pa bo lahko začel resno razmišljati o svoji prihodnosti. Druga sezona na klopi Le Havra je bila uspešna, klubu, ki ga je iz Ligue 2 pripeljal v Ligue 1, je namreč zagotovil obstanek. Skozi del sezone je slovenski trener plul zelo uspešno in bil prijetno presenečenje, kazalo je celo na precej višjo uvrstitev, tako da se je na koncu znašel na seznamu kandidatov za trenerja sezone v francoskem prvenstvu. 

V svežih govoricah iz Francije, ki Elsnerja povezujejo z močnejšim in bolj ambicioznim Reimsom, pa je po naših informacijah kar precej resnice. Po slovesu mladega trenerskega samouka Willa Stilla Reims namreč išče ambicioznega, zagnanega trenerja in Elsner je nedvomno med kandidati.

Le Havre ima mnogo omejitev
Reims lahko Elsnerju da tisto, česar mu Le Havre ne more dati. To je možnost kreirati ekipo po načelu "kupiš, kar potrebuješ". Le Havre je finančno precej omejen klub, ki je zadnjih nekaj prestopnih rokov skupaj za nove igralce skupaj namenil le nekaj več kot dva milijona evrov! Vsaka nova sezona je tako za trenerja nov boj za preživetje, kadrovanje pa krpanje lukenj z igralci, ki so na voljo za minimalen denar. Povedano drugače, tudi, če bi Luka Elsner razmišljal o morebitni okrepitvi iz Slovenije, za to njegov klub nima dovolj denarja. 

Reims pa živi in razmišlja drugače. Klub zelo dobro prodaja in tudi ambiciozno nakupuje, sposoben je plačevati tudi odškodnine v višini 10 in več milijonov evrov. Samo pred letošnjo sezono je Reims za nove igralce zapravil več kot 50 milijonov evrov! Ekipa Reimsa je v tem trenutku na trgu vredna več kot 118 milijonov evrov, Le Havre na drugi strani kar pol manj, in sicer 61 milijonov evrov.

Na takšno priložnost Elsner čaka
Luka Elsner, ki ima pogodbo z Le Havrom še za eno sezono, bo tako po koncu letošnje sezone pred veliko dilemo. V Le Havru je uveljavljen, zgradil si je renome, možnost bo imel še eno sezono voditi ekipo v Ligue 1. Na drugi strani pa si lahko obeta ponudbo precej bolj ambicioznega kluba, ki prinaša določen komfort, a na drugi strani tudi višje zahteve in več pritiska. Na tehtnico bo najbolj prodoren slovenski trener tako moral dati marsikaj, na koncu pa sprejeti odločitev, ki bo tako ali drugače zaznamovala njegovo zares obetavno in tudi že uspešno mednarodno trenersko kariero.