Dinamov trener ekskluzivno za Nogomanio: Slovenska liga je super za talentiranega Šaranića, Dinamo ima še druge talente

O najnovejši okrepitvi Brava Ivanu Šaraniću smo se pogovarjali z njegovim trenerjem Mihaelom Mikićem, ki je zdaj v strokovnem štabu Dinamove prve ekipe.

Miran Zore
23. junij 2022, 12:17

Mihael Mikić je dolgo igral in živel na Japonskem. V Evropi pa želi postati trener. (Foto: Uradni FB/TW/IG profil igralca)

Mihael Mikić je na Hrvaškem znano nogometno ime. Formiral se je v Dinamu, igral je za Kaiserslautern, Rijeko in nato vrsto let za Sanfrecce Hiroshimo, kjer je sodeloval z Mihajlom Petrovićem. Po koncu igralske kariere je postal trener. Delal je v štabu mlade hrvaške reprezentance, v drugi ekipi Dinama in zdaj v prvi ekipi Dinama, ki jo vodi Ante Čačić

Skozi njegove roke je šel tudi talentirani vezist Ivan Šaranić, ki ga je Dinamo posodil Bravu. Strategija posojanja igralcev v Slovenijo za Dinamo ni nova, je pa Šaranić profil talenta, kakršen običajno ni hodil v Slovenijo. Na Hrvaškem po novem Dinamo 2 ne sme več igrati v drugi hrvaški ligi, zato bo Dinamo prisiljen svoje mlade talente v članski nogomet vpeljevati drugje. Tudi v Sloveniji.

Ivan Šaranić je v Bravo in v Slovenijo prišel z jasnim ciljem.

"Ivan je pripravljen za korak naprej. Talentiran je, tehnično zelo dobro podkovan. Zna dobro podati, pri nas rečemo 'podvaliti'. Dober je v igri ena na ena," nam je uvodoma zaupal Mihael Mikić in navrgel še nekaj močnih atributov omenjenega igralca: "Kombinatoren je, zame je plemenit igralec, poln znanja."

Kaj mora Šaranić storiti v Bravu?

"Ne bom govoril samo o njegovih močnih straneh. Jasno je, da mora narediti preskok. Prepričan sem, da je Ivan za Bravo odličen izbor. Slovenska liga je boljša od druge hrvaške in malce slabša od prve hrvaške. Lahko bi bila prava stopnica navzgor za takšne igralce, da dobijo tekmovalno izkušnjo, da vidijo, kako se je boriti in preživeti. Ivan prvič odhaja iz Zagreba, v borbo. Moral bo prevzeti odgovornost. Zagotovo mu ne bo lahko, ampak to je del odraščanja in zorenja. Če igralec to preživi in se znajde, potem je vse odprto."

"Materiala" za slovenske klube ima Dinamo zaradi ukinitve druge ekipe več kot dovolj. Slovensko ligo pa Mikić vidi kot zelo dobro za takšne igralce.

"Naši mladi igralci so vajeni, da igrajo v ekipah, ki dominirajo. A pomembno je, da dobijo tudi drugačno izkušnjo. To je tudi priložnost za slovenske klube, tudi za največje, denimo Olimpijo ali Maribor. Imamo veliko perspektivnih igralcev. Slovenski nogomet lahko z njimi precej pridobi."

Mikić, ki ne skriva želje, da bi tudi sam sčasoma postal glavni trener, opozarja na nekaj imen.

"Tomek, Vukotić, Rukavina, Barišić, Braun in tako naprej. To bodo igralci, ki bodo naredili kariere. Potrebujejo pa že zdaj večje izzive, da bodo pripravljeni na preskok naprej. Podobno Šaranić. V prvi ekipi Dinama je zaradi hude konkurence zanje premalo prostora."