Drzna ideja Andriya Shevchenka, ki noče podkupljivih sodnikov: 'Uvedli bomo detektor laži'

Predsednik ukrajinske nogometne zveze namerava popolnoma spremeniti sistem delegiranja sodnikov.

Uredništvo
17. april 2024

Andriy Shevchenko (Foto: UEFA)

Andriy Shevchenko namerava zelo radikalno spremeniti sistem delegiranja sodnikov v Ukrajini. Ideja je, da bi uvedel nov sistem, ki bi sodnike v ukrajinskem prvenstvu delegiral povsem naključno. Ta del reform se ne zdi pretirano nevsakdanji, četudi se tovrstnega sistema v najmočnejših evropskih ligah ne uporablja. Precej bolj v oči bode naslednji ukrep.

Legendarni nekdanji napadalec želi uvesti kar detektor laži! Predvsem za sodnike, ki se jih v Ukrajini pogosto obtožuje pristranskosti.

“Na poligraf gledamo kot na dobro priložnost za pridobivanje jasnejših informacij in razumevanja o tem, kateri sodniki so primerni za opravljanje svojega dela in kateri niso. Gre za informacije, ki nam bodo pomagale obrniti nov list,” pravi 47-letnik.

Po svoje se vse skupaj sliši zelo bizarno. Poligrafi dokazano še zdaleč niso zanesljiva metoda preverjanja informacij, zato niti niso v uporabi po večjem delu sveta. V Ukrajini je s tem sicer drugače, še danes so v uporabi v različnih panogah, ponekod tudi na razgovorih za zaposlitev. Zanimivo bo spremljati, kako se bo zadeva v Ukrajini razvijala.

Določeni akterji v svetu ukrajinskega nogometa so želi izrazili nestrinjanje z radikalno potezo, ki je zrasla na zelniku Shevchenka.