Eksperiment: PSV je prvi profesionalni klub, ki bo mladinski selekciji dečkov priključil nadarjeno deklico

Kako bo potekal razvoj mlade in nadarjene deklice, ki se bo odslej kalila kar med dečki pri PSV-ju iz Eindhovna? Zadevo bo vsekakor zelo zanimivo spremljati.

Uredništvo
23. november 2023

PSV Eindhoven (Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

Nizozemski velikan PSV bo revolucioniral, postal bo namreč prvi profesionalni klub, ki bo svoji mladinski ekipi priključil nadarjeno deklico. Eksperiment se bo začel v U10 selekciji, devetletna Liz Mathijssen se bo kalila skupaj z nadarjenimi dečki. Ideja je, da bi se mlado dekle lahko čez tri leta priključilo ženski U-13 zasedbi, takrat bi se potem ponudil prostor za potencialno zelo zanimive nove ugotovitve na tem področju.

Liz Mathijssen doslej sicer ni bila članica velikana iz Eindhovna, saj PSV še nima starostne selekcije pod U13 v ženskem nogometu. Devetletnica nastopa za Beveren, kjer bo igrala tudi v prihodnje, kadar seveda ne bo imela dolžnosti že v U10 selekciji dečkov pri PSV-ju. Revolucionarni razvojni načrt za mlado Liz je PSV razvil v sodelovanju z njenima staršema in vsekakor gre za nekaj, kar bodo spremljali klubi širom sveta. 

“V zadnjih letih je PSV že veliko investiral v razvoj mladih talentov, neglede na njihov spol. Nedavno smo že dodali dve novi ženski selekciji v naš razvojni program. Dejstvo je, da bo imela Liz zdaj najboljše pogoje, da izpolni svoje sanje in to je lahko zelo lepo potrdilo za vse mlade nogometašice - da je možno tudi na takšen način,” je za spletno stran PSV Eindhovna povedala vodja mladinske ekipe Sandra Doreleijres.