Enej Jelenič je bil lani tarča Maribora, letos pa ga je iz Italije uspelo pripeljati Kopru: Prepričan sem, da bo Koper mešal štrene najboljšim

Pogovarjali smo se z Enejem Jeleničem, povratnikom v Koper po kar 12 letih igranja v Italiji.

Miran Zore
13. september 2023

(Foto: Uradni FB/TW/IG profil igralca)

Kar dvanajst let je Enej Jelenič preživel v tujini, natančneje v sosednji Italiji. Odšel je kot perspektiven najstnik, takrat iz Kopra v Genoo. Že po nekaj mesecih ga je od Genoe za 1.8 milijona evrov odkupila Padova, pri kateri je v dveh obdobjih preživel šest sezon. Skozi kariero, tudi v Livornu in Carpiju, je Jelenič pretežno igral v Serie B. V zadnjih sezonah pa je s Padovo v Serie C naskakoval preboj v drugo italijansko ligo. 

Pri einaintridesetih se je vrnil v Slovenijo. Vrnili se je domov, v Koper, kjer se bo ustalil s svojo mlado družino, nogomet pa igral na stadionu, ki ga seveda zelo dobro pozna. Na Bonifiko prihaja zaradi domotožja, pa tudi nogometnih ambicij. 

"Koper je ambiciozen klub, ki ima dobrega trenerja in igra dober, zanimiv nogomet. Z direktorjem se seveda dobro poznava in ko sva se pogovarjala, sem videl, da ima Koper dobro ekipo. Prepričalo me je domače okolje. Imam dva otroka," je za Nogomanio uvodoma dejal Jelenič.

Koper to poletje ni bil njegova edina opcija. Lahko bi ostal tudi v tujini, a ga predaleč od doma ni več vleklo.

"Imel sem določene ponudbe, a so bile iz oddaljenih krajev, recimo z juga Italije. To mi ni dišalo, ne želim si, da bi se moja družina ves čas selila. V Sloveniji se z drugimi klubi nisem pogovarjal, se je pa lansko leto pisalo in govorilo o Mariboru, vendar iz tistega na koncu ni bilo nič."

Jelenič računa, da bo ekipi Kopra lahko pomagal s svojimi bogatimi izkušnjami. V njegovih nogah je osem sezonah druge in štiri sezone tretje italijanske lige. Italijanski nogomet mu je veliko dal.

"Verjamem, da z izkušnjami, ki jih imam, lahko pomagam Kopru. Nič ne bi obljubljal, saj od maja nisem igral. Želim se spraviti v formo in potem bomo videli. Je pa v Italiji vse prej kot lahko preživeti. Meni je uspelo. Igral sem pretežno v Serie B, ki je izredno težka liga. Nazadnje v Padovi pa smo imeli smolo, dve leti zapored smo za las ostali brez napredovanja v drugo ligo. Zato je tudi padlo vse skupaj, pomladili so ekipo."

Enej Jelenič
(foto: uradna spletna stran kluba)

Ko govori o svoji karieri, Jelenič pride do točke, ki je boleča. Dotika se njegovega preboja v reprezentanco in nesrečne poškodbe.

"Imel sem res smolo. Debitiral sem za reprezentanco in si na tekmi poškodoval peto. Ko sem se vrnil v klub, so me silili igrati, češ da sem pomemben igralec. Seveda sem si takrat poškodoval še koleno. Bilo je grozno, ampak sem preživel. Mi je pa žal za reprezentanco. Ta poškodba mi je zagotovo zaznamovala kariero. Sem se pa vrnil in zdaj sem tukaj."

Slovenska liga se je, odkar je Jelenič nazadnje igral v njej, precej spremenila. Kot nekdo, ki je bil dolgo v tujini, je Jelenič opazil vzpodbuden pojav.

"Vidim, da je precej drugače kot v mojih časih. Ena od pozitivnih stvari je nedvomno ta, da mladi igralci zdaj dobivajo več priložnosti, to je dobro. Ko sem se prebijal jaz, je bil v ekipi le kakšen mlad posameznik."

Z Jeleničem v ekipi bi moral biti Koper še močnejši in kot takšen izzivalec najboljšim v ligi. 

"Mislim, da je ta ekipa lahko konkurenčna Olimpiji in Celju. Zagotovo bomo mešali štrene in kvarili načrte drugim. Zelo mi je všeč ekipa Kopra, ima zmes zares mladih, potentnih in tudi nekaj izkušenih igralcev."