Evropa ni več samoumevna destinacija: Eden največjih talentov v Urugvaju je pri 20 letih odšel v Katar

Klubi iz Bližnjega vzhoda so vse uspešnejši pri novačenju mladih upov, ki so na radarju številnih evropskih velikanov. Eden takšnih je tudi 20-letni Urugvajec Fabricio Diaz.

Uredništvo
19. september 2023

Fabricio Diaz (Foto: uradna spletna stran kluba)

Veliki upi iz Južne Amerike so bili tradicionalno 'rezervirani' za evropske klube, vendar pa se kot kaže z vzponom nogometa na Bližnjem vzhodu spreminja tudi to. Pred mesecem dni je veliko prahu dvignil prestop velikega španskega upa Gabrija Veige iz Celte v Al Ahli, podoben prestopni manever pa  je uspel tudi katarski Al Gharafi, ki je svoje vrste okrepila s kapetanom urugvajske reprezentance do 20 let, ki je pred meseci v Argentini osvojila naslov svetovnih prvakov.

Novi član Al Gharafe je namreč postal 20-letni vezist Fabricio Diaz, ki velja za enega največjih biserov v Urugvaju, ki bi po odličnem nastopu na SP do 20 let lahko sam izbiral, v kateri veliki evropski ligi želi igrati.

 

Diaza so govorice povezovale s klubi kot sta Barcelona ali PSG, na koncu pa je pristal na selitev Al Gharafo, s katero je sklenil petletno pogodbo. Dvajsetletni defenzivni vezist, ki je navkljub svojemu igralnemu položaju tudi odličen strelec, je prestopil za 6 milijonov dolarjev, kar je rekorden prestop za njegov dosedanji klub Liverpool iz Montevidea.

Odkupna klavzula v njegovi pogodbi znaša 50 milijonov evrov.